Android-gebruikers zijn notoire krenten. Ze denken er niet aan om te betalen voor games en apps op de Google Play Store als ook iemand ergens een APK vandaan kan toveren die niks kost. De enige manier om geld te verdienen op Android is om alle apps gratis te maken en het goede spul in de app zelf te verkopen. Die free to play (of use) strategie werkt als een tierelier, zo weet ook Fortnite-maker Epic Games die al dat geld niet wilden delen met Google en daarom hun game helemaal van de Play Store hebben afgehaald. De enige versies in de Play Store staan zijn nep.
Dat is wel een probleem, want Android is veruit het meest gebruikte besturingssysteem voor smartphones wereldwijd. Google is nu aan het overwegen om een abonnementsdienst te gaan uitrollen die je voor een vast bedrag per maand toegang geeft tot een aantal betaalde apps, waaronder games waar je normaliter voor zou moeten betalen.
Volgens XDA developers heeft Google in de code van Android verwijzingen zitten naar een dienst die Play Pass zou moeten gaan heten. Iets later is er in Android-gebruikersonderzoeken ook gevraagd of het woord ‘pass’ representatief is voor een abonnement dat “voor honderden dollars aan betaalde apps en games voor een vast bedrag levert”. Dan is de conclusie snel getrokken, maar los van de naam is het vooral de vraag wat voor vorm de dienst zou gaan krijgen.
Je kunt meerdere kanten uit met zo’n abonnement. Playstation Plus bijvoorbeeld geeft je elke maand een paar games, maar die mag je allemaal houden totdat je afscheid neemt van de service. Het zou ook mogelijk zijn om een roterende set apps en games te hebben die elke maan beschikbaar zijn, maar dan moet de prijs weer wat lager om te zorgen dat mensen niet elke maand dat ze even niks nodig hebben opzeggen. Mogelijkheden genoeg, en misschien toch net dat stukje dat Android-bezitters nodig hebben om wat geld over de balk te smijten voor niet-gratis apps. Google heeft de dienst nog niet officieel aangekondigd, dus het zou best nog wel even kunnen duren voordat we de Play Pass – of hoe het ook gaat heten – in de Store gaan zien.
[Afbeeldingen © Adobe Stock]