Brendan Iribe is niet zo’n bekende naam als oprichter Palmer Luckey was bij Oculus. De VR-pioniers zijn gekocht door Facebook en nadat Luckey’s acties buiten werk hem onhoudbaar hadden gemaakt als spokesperson is die vertrokken. Iribe heeft de Oculus-afdeling bij Facebook gerund, tot nu in elk geval. TechCrunch meldt dat Iribe weggaat bij Facebook.
De reden daarvoor lijkt vrij duidelijk: het rommelt intern bij Oculus. De volgende generatie virtual reality headset voor pc Oculus Rift 2 gaat er niet komen, want de ontwikkeling is stopgezet. Het probleem lijkt te zitten in wat de definitie van ‘goede’ VR is. Iribe wilde met de Rift 2 een echt betere versie van de headset maken die ook betere performance kon leveren dan wat er tot nu toe was. Het management van Facebook ziet dat echter heel anders, en wilde inzetten op goedkopere headsets zoals de best gave Oculus Go, die geen computer meer nodig heeft om te werken maar daarom natuurlijk wel inlevert op performance. Er zit een “fundamenteel verschil in visie” over waar Oculus heen moet en Iribe had naar eigen zeggen “geen zin een in race naar de bodem qua VR-performance”.
Facebook heeft wel nog gereageerd op het vertrek van Iribe, trouwens. Ze meldden desgevraagd dat het werk dat in de pc-versie van de Oculus Rift is gestoken terug te zien zal zijn in ’toekomstige producten’. Er is gezegd dat er een Oculus Rift 2 zou gaan komen en die plannen zijn volgens Facebook verre van in de prullenbak beland. De tweede Rift voor pc was sowieso niet voor dit jaar gepland dus daar horen we dan op zijn vroegst volgend jaar iets over.
Iribe’s vertrek betekent dat Oculus helemaal niet meer gerund wordt door de mensen die het hebben opgericht, hoewel hij toch al teruggezet was van CEO naar hoofd pc VR-ontwikkeling. Bij Luckey was het een ander verhaal, maar het vertrek van Iribe doet meteen denken aan het weglopen van WhatsApp-oprichter Jan Koum vanwege onenigheid over de te varen koers en het vertrek van Instagram-oprichters Kevin Systrom en Mike Krieger, ook ontevreden over waar het heen ging.
Je zou kunnen zeggen dat het hoort bij het proces van overgenomen worden: de oude CEO’s en oprichters krijgen een andere plek in het grote nieuwe bedrijf, hebben niet meer alle touwtjes in handen en moeten dus ook dingen gaan doen waar ze niet zelf voor gekozen hebben. Je ziet wel heel vaak dat die mensen dan na de verplichte paar jaar aanblijven kiezen om weg te gaan en iets nieuws voor zichzelf te doen.
Het is wel gek dat al deze exits zich zo dicht bij elkaar hebben voltrokken. Je zou bijna zeggen dat er een grote verandering van koers bij Facebook gaande is die iedereen die van buiten is gekomen tegen de borst stoot. Hopelijk is dat niet zo, want dit scenario zou slecht zijn voor de gebruikers van Facebook’s producten.
Met al deze tegenstribbelaars weg zou het dus ook best kunnen dat we veranderingen in de producten van Facebook gaan zien waar we als gebruikers ook niet al te vrolijk van gaan worden. Verwacht vooral veel meer integratie van de diensten waardoor je altijd wel érgens toestemming hebt gegeven om je data te delen en vooral ook meer advertenties in je producten zoals WhatsApp. Brr.
[Afbeeldingen © Oculus]