19.09.2018
Technologie

Betalen per minuut via een app: wordt ’tappen’ de nieuwe norm?

By: Patrick Smeets

BlogTechnologie

Tapperuse is een nieuwe Nederlandse app, bedacht door de voormalig directeur van Yellowbrick. Die mobiele parkeerapp laat je per minuut betalen en dat is ook het idee achter Tapperuse. De naam zegt het al: je ’tapt’ als je iets gebruikt en afhankelijk van hoe veel minuten je dat hebt gebruikt betaal je. Ideaal voor de verwende hedendaagse consument, die echt niet wil betalen voor iets waar ze geen gebruik van maken.

Eerlijk is eerlijk: de app past in het huidige tijdsbeeld waar mensen en vooral gezinnen ook vaak de tijd niet hebben om bijvoorbeeld een dagje in de Efteling te doen, of een hele middag in een museum rond te lopen. Dat is de situatie die Tapperuse wil oplossen: mensen die iets willen doen, maar het jammer vinden om de volle mep te betalen voor iets waar ze maar een korte tijd gebruik van maken. Als je voor een uurtje of twee naar een pretpark kunt gaan en ook maar dat gedeelte van de dagprijs betaalt is het ineens wél de moeite en komt de spontaniteit ook een beetje terug, zo zeggen de bedenkers van de app.

Waar kan ik al per minuut betalen dan?

De nieuwe app heeft al een aantal locaties waar je het idee kunt testen, zoals Bobbejaanland, Sea Life, de sauna’s van Select Wellness Group en evenementen zoals het LINDA. Festival. Dan kun je dus even binnenwandelen en pas als je naar buiten gaat betaal je via Afterpay. Je ziet in de app wat de actuele prijs per minuut is zodat je weet wat je gaat betalen als je binnen loopt.

De prijs per locatie kan per minuut aangepast worden, afhankelijk van de drukte. Als je eenmaal binnen bent wijzigt jouw prijs per minuut echter niet meer en zelfs als het druk is betaal je nooit meer dan de dagprijs. Of je er nog bent wordt via gps bijgehouden, dus je tapt in als je binnenloopt en automatisch ook uit als je weggaat. Je betaalt aan Tapperuse als consument sowieso 75 cent aan transactiekosten, waarbij je maximaal vijf andere mensen kunt meenemen op je account. Dat valt op zich goed mee, maar het succes van deze app valt of staat met de prijs die per minuut wordt gehanteerd.

Startscherm
Startscherm

Meer mensen die minder betalen

Uiteindelijk zijn het bij bijna alle commerciële ondernemingen zoals pretparken de mensen die wel de volle mep betalen maar daar niet maximaal gebruik van maken die de prijs verlagen voor diegenen die wel alles ‘nuttigen’ waar ze voor betalen. Alleen maar betalen voor wat je gebruikt is allemaal leuk en aardig, maar het betekent wel uiteindelijk dat de prijs per portie omhoog moet om de tent draaiende te houden. Tapperuse denkt echter dat dit helemaal niet nodig zal zijn. Het CBS heeft namelijk becijferd dat de groep die zo mogelijk incidenteel naar vrijetijdslocaties zou gaan drie keer zo groot is dan de mensen die er nu een hele dag voor uittrekken. Er zou dus zeker markt moeten zijn voor deze manier van betalen.

Tapperuse wil ook dingen als fietsenhuur gaan faciliteren met de app en daarnaast zijn er nog veel meer sectoren die wellicht per minuut zouden willen afrekenen om zo meer mensen te trekken. Volgens een woordvoerder zijn er nog veel meer partijen in Nederland die dit helemaal zien zitten, maar nog even nodig hebben om de implementatie van het betaalsysteem te regelen. We mogen dus snel meer meewerkende organisaties verwachten.

Als haar voorspelling uitkomt en we bijna alles per minuut kunnen betalen met de app hoeven we dan als gebruikers alleen nog maar te beslissen wat we gaan doen met mensen die voordringen. Misschien dat een tijdstraf dan wel passend is…

[Afbeeldingen © – Adobe Stock]

Share this post