De lootboxen-discussie blijft doorwoeden in verschillende landen. In Nederland was er begin dit jaar ook al commotie rondom de met echt geld te kopen items in games, maar onze Zuiderburen nemen het nog iets serieuzer. Waar de Kansspelautoriteit in Nederland gameproducenten een deadline heeft gegeven om games aan te passen maar er niet bij heeft gezegd om welke games het gaat was men in België iets duidelijker. Daar is EA’s moneymaker FIFA ook gesommeerd om de lootboxes uit hun game te halen, specifiek in Ultimate Team. Dat is gewoon gokken en dat mag niet, zo gaat de redenering.
Valve (een van de andere overtreders) heeft inmiddels haar games aangepast in de Benelux, maar EA heeft nog niets gedaan om het systeem in FIFA te veranderen. Het is hen vermoedelijk het gevecht wel waard, want er gaat echt heel veel geld om in de lootboxes die binnen FIFA verkocht worden, in 2016 al 650 miljoen dollar per jaar. Dan kun je wel wat advocaten betalen die het gevecht gaan houden in de rechtszaal.
Een gevecht kunnen ze krijgen, zo heeft het parket in Brussel nu dan ook besloten. Er wordt namelijk een strafrechtelijk onderzoek gestart om te zien of de uitgever van FIFA aangepakt kan worden. Dat zou nog wel eens forse consequenties kunnen hebben, want als EA dit verliest gaat het ze niet alleen geld kosten, ze moeten dan vermoedelijk in meer landen naar de rechter of hun game aanpassen.
De grote vraag is natuurlijk: gaat Nederland daar ook bij horen? De kansspelautoriteit heeft nog steeds niet duidelijk naar buiten gebracht om welke games het nu gaat, dus het blijft op dit moment gissen of EA ook in het vizier zit in Nederland. Als dat echter zo is zal het spel dat nu van start gaat in België zich hier vermoedelijk gaan herhalen. Nog niet alle games die een waarschuwing hebben gekregen zijn ook aangepast, dus de kans is zeker aanwezig.
Dat zou kunnen betekenen dat Ultimate Team wordt aangepast in de landen waar het niet mag, maar aangezien Nederland en België niet de allergrootste afzetmarkten zijn is het ook mogelijk dat er gewoon (net zoals Valve heeft gedaan) een stop op het systeem komt. Dat zou heel vervelend zijn voor de spelers, want dat betekent dat je investering tot dan toe waardeloos wordt, dat je de modus niet meer zou kunnen spelen en dat er vermoedelijk ook niets geregeld wordt om je te compenseren daarvoor.
De Kansspelautoriteit heeft al mensen aan de deur gehad die compensatie wilden voor hun geleden schade, maar die zijn daar simpel in: wij hebben de wet niet overtreden, meld je maar bij de aanbieder van de game voor een oplossing. De mailboxen lopen trouwens niet vol, zo zegt Jan Erik van der Werff van de Autoriteit desgevraagd. Ook wist hij te melden dat er nog steeds geen lijstje is of komt van de uitgevers die de deadline gemist hebben, omdat de procedure om daar op te reageren nog loopt.
Zo weten we dus nog steeds niet zeker of EA straks ook Ultimate Team of de lootboxen daarin moet gaan aanpassen of zelfs stopzetten. De negatieve PR in het geval van zo’n actie bij een populaire game als FIFA zou wel echt pijn doen voor EA. Nogmaals: het speelt nog niet in Nederland, maar de kans dat er een soortgelijk onderzoek gaat komen is wel aanwezig. Tot die tijd is er niks aan de hand, en zelfs als het tot een procedure komt bestaat natuurlijk ook nog altijd de kans dat EA het wint in de rechtszaal. Ik zou er niet op gokken, maar het kan. Eerst maar even afwachten hoe het nu verder gaat in België.
[Afbeeldingen © EA]