09.08.2018
Technologie

Onderzoekers: blauw licht beschadigt je ogen permanent

By: Patrick Smeets

BlogTechnologie

We worden er al een tijdje voor gewaarschuwd: het blauwe licht dat van onze smartphones, tablets en andere schermen onze ogen wordt ingestraald. Het is niet toevallig dat inmiddels elk apparaat een variant van Night Shift heeft, dat het beeld van elektronische apparaten een stuk geler maakt naarmate de duisternis valt. Het idee daarachter is dat al dat blauwe licht in de avond slecht is voor je slaapritme, omdat het de aanmaak van melatonine tegenhoudt. De gevolgen daarvan kennen we allemaal wel.

Het onderzoek dat dit aantoonde maakte toen al duidelijk dat er tekenen waren dat al dat blauwe licht ook op de lange termijn je ogen zou kunnen beschadigen, maar daar was nog meer onderzoek voor nodig. Dat onderzoek is inmiddels goeddeels gedaan, onder andere door de Universiteit van Toledo in Ohio. Dat laat zien dat hoewel we nog niet zeker weten hoe ernstig de schade is, er zeker sprake is van verslechtering van onze ogen door het blauwe licht van onze smartphones.

Waarom is blauw licht schadelijk?

Blauw licht kan niet tegengehouden of gereflecteerd worden door ons hoornvlies en de ooglens, in tegenstelling tot alle andere kleuren licht. De onderzoeken wezen uit dat blauw licht schade doet aan een molecuul dat retinal wordt genoemd. Retinal is belangrijk, want die moleculen zijn de schakel tussen de fotoreceptoren in onze ogen die het licht opvangen en ons brein. Simpel gezegd zijn die moleculen de boodschappers die de visuele informatie naar ons brein brengen. Retinal wordt in het oog geproduceerd.

Het probleem is dat als er blauw licht op retinal wordt geschenen, de moleculen een soort gif kunnen aanmaken dat de fotoreceptoren in het oog aanvalt. In tegenstelling tot retinal worden die receptoren niet hersteld als ze afsterven: weg is weg. Naarmate je ouder wordt heeft je immuunsysteem steeds meer moeite om dat gif te neutraliseren en omdat we constant worden blootgesteld aan zonlicht (waar ook blauw licht in zit) verklaart dat ook meteen waarom sommige mensen steeds minder goed gaan zien.

Hoe erg is het effect van smartphones dan?

Daar zit nu de grote vraag: hoeveel draagt ons smartphone-gebruik daar nu aan bij? Een andere onderzoeker die aan de studie heeft meegewerkt zegt dat het er op dit moment op lijkt dat het de hoeveelheid aan blauw licht dat we als ‘bonus’ krijgen te tolereren valt. Het is niet goed, zoveel is zeker, en de onderzoeker zegt ook dat het een goed idee is van smartphonemakers om een blauwlichtfilter in hun schermen te verwerken.

De volgende stap in het onderzoek wordt nu om te kijken hoeveel blauw licht we in onze ogen stralen als we naar onze schermen kijken en hoe zich dat precies verhoudt tot onze ‘normale’ dosis. Nu dat duidelijk is hoe blauw licht onze ogen schaadt zijn we een stap verder in doorgronden wat we het beste kunnen doen om dat te voorkomen. Je hoeft je scherm dus nog lang geen vaarwel te zeggen.

[Afbeeldingen © Ryanking999 – Adobe Stock]

Share this post