Elon Musk heeft met één tweet de beurzen dinsdag op scherp gezet. Als je zelf niet handelt is het wel handig om even uit te leggen hoe ‘ie dat nu weer gedaan heeft. Tesla zit al een tijdje in zwaar weer, niet in de laatste plaats vanwege al het drama en vertraging rondom de betaalbare Model 3 elektrische auto die het bedrijf pas net een beetje op schaal kan produceren. Financieel gaat het de hele tijd maar net goed en als de cashflow van Tesla opdroogt kan het zomaar voorbij zijn met Tesla.
Logischerwijs zijn er dan meer dan genoeg mensen die niet geloven dat het allemaal goed komt en een groot gedeelte daarvan zit op de beurs. Specifiek zijn er een hoop investeerders die ‘short’ zijn gegaan op Tesla. Dat betekent dat ze nu geld hebben aangenomen voor aandelen van Tesla, die ze dan op een later moment moeten leveren. Die mensen hebben de aandelen niet, maar gaan er van uit dat de koers dusdanig daalt dat ze die op een later moment goedkoop kunnen krijgen en zo winst kunnen maken.
Normaal is dat een gok die je maakt op basis van je gevoel en kun je daar verder niet veel aan doen, maar in deze tijden van informatievervuiling zijn er activistische shortsellers die geen kans onbenut laten om via social media en de pers Tesla in een negatief daglicht te stellen. Dan heb je aan Musk dus de verkeerde, want die pikt dat niet. Al die negatieve publiciteit helpt niet en daarbij kan Musk daar prima zelf voor zorgen. Maar wat kun je doen? Als je genoeg geld kunt optrommelen zou je de aandelen van je eigen bedrijf terug kunnen kopen en weer een privébedrijf worden. Dat plan kondigde hij afgelopen dinsdag fijntjes aan op Twitter:
Die twee zinnetjes waren genoeg om alles op zijn kop te zetten. Als het Musk zou lukken zou hij namelijk twee vliegen in één klap slaan. Niet alleen zou Tesla vrij zijn van de in zijn ogen manipulatie van de shortsellers (Tesla is het meest geshorte aandeel ooit) én het zou diezelfde shortsellers pakken waar het pijn doet: de portemonnee.
Als het namelijk zover komt dat de aandelen teruggekocht worden dan zijn de mensen die hun fictieve aandelen al verkocht hebben verplicht om op zijn laatst de dag voor de terugkoop de aandelen alsnog te kopen om de transactie te voltooien. Tegen die tijd is de prijs vermoedelijk flink gestegen of in elk geval de 420 dollar die Musk belooft, en dan maken al die shortsellers een ontstellend verlies. Miljarden in totaal. Ideaal dus!
Musk heeft het hele verhaal nog een keer uitgelegd in een Tesla blog. Het is allemaal logisch en voor Tesla zou het geweldig zijn. Dan kunnen ze zonder externe invloeden gewoon hun best doen om zo snel mogelijk zo veel mogelijk auto’s te maken, want er zitten nog steeds een half miljoen mensen op een Model 3 te wachten. Het voordeel voor de positieve investeerders is dat ze hun investering in Tesla kunnen houden, zij het op een andere manier.
De Securities and Exchange Commission, beter bekend als de SEC, gaat zich nu echter ook bemoeien met het verhaal. De beurskoers van Tesla is (zoals je zou verwachten) na de tweet van Musk flink omhooggeschoten, zo hard zelfs dat de handel in het aandeel stilgelegd werd. Heel leuk, maar de SEC wil nu wel heel graag weten of de bewering van Musk dat de financiering voor het terugkopen van de aandelen al rond is ook echt waar is.
Als dat niet zo is is er namelijk sprake van beursfraude, want dan heeft Musk met een broodje aap de koers omhoog gekrikt. Daar zou Musk in het ergste geval gevangenisstraf voor kunnen krijgen, maar dat is nog maar het minste: het zou meer dan waarschijnlijk het einde betekenen van Tesla. Laten we dus maar hopen voor het bedrijf dat Musk niet overdreven heeft en hard kan maken dat zijn plan ook echt uitvoerbaar is. We zullen er ongetwijfeld snel meer van gaan horen.
[Afbeeldingen © Tesla]