De Google assistent is er eindelijk in Nederland, althans voor iOS-apparaten. Nadat de uitrol ‘begonnen’ was vorige week moesten iOS-gebruikers nog even wachten, maar vandaag is de app dan eindelijk te downloaden. Na wat experimenteren is de conclusie vrij simpel: die kan er af. Google Assistent mag dan in theorie meer kunnen dan Siri kan, maar zonder een goede manier om de assistent op te roepen maakt dat niets uit.
Het grootste probleem van de assistent is namelijk dat je het niet met je stem kunt activeren. Via je stem activeren met ‘ok Google’ werkt alleen op Android-toestellen en doordat iOS dit niet toelaat (althans tot ze op de vingers getikt worden door Margrethe Vestager) moet je eerst de app openen om iets te vragen. Dat sluit onmiddellijk alle handigheid uit, al betekent het niet dat de app meteen van je telefoon kan. Het is sowieso handig als je het prettiger vindt om niet te praten tegen je assistent maar liever typt of gebruik maakt van suggesties.
Als je echt per se gebruik wilt maken van de Google assistent kun je de app als widget instellen. Als je dat nooit hebt gedaan: naar rechts swipen vanaf het thuisscherm, naar beneden scrollen en onderaan het scherm drukken om je widgets in te stellen of ‘wijzig’ drukken om de assistent toe te voegen. Dan kun je nog steeds niet meteen praten tegen de assistent, maar ben je in elk geval maar twee swipes/drukken verwijderd van het gesprek.
Ideaal wordt het toch niet, maar op die manier kun je in elk geval de slimmere assistent van de twee gebruiken. Er zijn al een aantal Nederlandse bedrijven die diensten hebben voorzien voor de assistent zoals onder andere KLM, PostNL, Buienradar, de NOS en verschillende banken. Dat is op zich een goede start voor de assistent, al zal het voor veel mensen een stuk interessanter zijn als de Google Home speakers op de markt komen in Nederland.
Die laten nog even op zich wachten, maar voor het einde van het jaar zouden ze er moeten zijn. Zolang Amazon geen Nederlandse versie van Alexa maakt en Apple de Homepod niet voor het einde van het jaar uitbrengt maakt dat Google de enige die alle onderdelen van de pratende assistent officieel in Nederland heeft gelanceerd op dat moment.
[Afbeeldingen © – Adobe Stock]