02.08.2018
Social Media

Facebook’s tools om gebruik in te dammen zijn wassen neus

By: Patrick Smeets

BlogSocial Media

Facebook en Instagram hebben vanaf deze week een nieuwe functie in het dashboard. ‘Jouw activiteit’ en ‘jouw tijd op Facebook’ laat je zien hoeveel tijd je spendeert op de beide platforms. Dat kan zowel als gemiddelde, maar je kunt ook zien welke dag van de week je de meeste tijd in de apps spendeert. Als je het type bent dat dat die cijfers misschien liever niet ziet is het ook mogelijk om na een bepaalde tijd, of dat nu minuten of uren zijn, een herinnering te krijgen dat het misschien tijd wordt om iets anders met je tijd te gaan doen.

Ook kun je de notificaties van de apps tot acht uur ‘snoozen’, zodat je bijvoorbeeld tijdens het werk er niet aan herinnerd wordt dat Facebook bestaat. De nieuwe functies liggen allemaal in de lijn die veel Amerikaanse techbedrijven volgen waarin een poging wordt gedaan om de verslavende factor van social media en smartphones in elk geval zichtbaar te maken.

De instellingen voor Facebook.
De instellingen voor Facebook.

Leuk maar zinloos

De grap is natuurlijk dat niemand echt iets aan het probleem doet, want alle psychologische trucs die de apps in kwestie gebruiken (en dat geldt zeker voor Facebook) om ze verslavend te maken zitten er nog steeds in. Apple en Google zijn ook bezig met dit soort maatregelen, maar die hebben tenminste nog de optie om de apps na een bepaalde tijd op slot te zetten nadat de tijdslimiet is bereikt. Dat doet Facebook niet voor het eigen platform en Instagram en dus krijg je alleen maar de cijfers achter je app-gebruik zonder al te veel handvaten om er ook iets aan te doen.

Het gaat ook tegen Facebook’s eigen belang in om dit te doen: hun hele businessmodel draait om zo veel mogelijk interactie met het platform door gebruikers, dus waarom zou je het willens en wetens verminderen? Natuurlijk speelt mee dat Facebook nog het een en ander goed te maken heeft en daarbij zijn alle andere grote spelers ook iets vergelijkbaars aan het doen. Het feit dat Facebook de functies niet automatisch aanzet nu ze er zijn, maar het aan gebruikers zelf overlaat om ze in te stellen zegt al genoeg.

De paar mensen die zich zorgen maken over hun eigen gebruik zijn hier misschien wel mee geholpen, want ze hebben nu in elk geval mogelijkheden. De mensen die te veel op de apps zitten willen dat vermoedelijk toch niet weten en die zijn dus op de eigen wilskracht aangewezen om dat niet te doen. Niet makkelijk, zeker omdat Facebook het heel simpel maakt om elke zelf opgeworpen blokkade onmiddellijk ongedaan te kunnen maken. Daarnaast zal het overgrote deel van de gebruikers nauwelijks weten dat deze opties zijn toegevoegd en er dus niets mee doen. En dat komt Facebook prima uit.

[Afbeeldingen © Facebook]

Share this post