Het hooikoortsseizoen is relatief vroeg begonnen dit jaar, zo meldt het CBS op basis van nieuwe informatie over de verkoop van hooikoortsmedicijnen. Het eerste hoogtepunt lag al in februari en maart, dit is ruim een maand eerder dan voorgaande jaren. Sinds 2018 publiceert het CBS de zogeheten hooikoortsindex, een overzicht van de verkoopcijfers van hooikoortsmiddelen die verkocht zijn bij drogisterijen. Deze geven een goed beeld van de vordering van het hooikoortsseizoen: pieken in de verkoop van deze medicijnen blijken in zekere mate gelijktijdig voor te komen met pieken in de pollenconcentratie in de lucht. Hoe meer mensen last hebben van bepaalde pollen, hoe meer ze aan zelfmedicatie gaan doen.
De allergische reacties die tijdens hooikoorts bij de luchtwegen optreden, ontstaan door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van pollen die rondzweven in de lucht. Pollen zijn in feite stuifmeelkorrels van bomen, gras en bloemen. Deze korrels bevatten mannelijke voortplantingscellen die bedoeld zijn om de bloemen van andere planten te bevruchten. Vooral de pollen van windbestuivende planten, planten die hun stuifmeel verspreiden in de lucht, leiden bij sommige mensen die hier gevoelig voor zijn tot allergieklachten. De berk is daar een goed voorbeeld van – veel mensen hebben elk jaar last van klachten dankzij deze pollen.
Door de hoge temperaturen in februari en maart zijn de eerste berkenbomen vroegtijdig in bloei gekomen. Veel hooikoortspatiënten kampen met een allergie voor berkenpollen, en kunnen naar verwachting tot begin mei last ondervinden van klachten gerelateerd aan deze specifieke pollen. De bloei van de berken in deze periode (laatste week maart) is vroeg, maar nog geen record te noemen: het jaar 1990 spant op dat gebied nog steeds de kroon. Toen begon het berkenpollenseizoen al in de tweede week van maart.
De naam ‘hooikoorts’ heeft eigenlijk niets te maken met ‘koortsig zijn door hooi’. De Engelse arts John Bostock bedacht de naam toen hem opviel dat hij altijd klachten had tijdens de hooiperiode. Mede omdat hij zich op zulke momenten soms koortsig voelde, noemde hij het ‘hay fever’, oftewel hooikoorts.