Facebook-oprichter Mark Zuckerberg roept regeringen en andere instanties op om regulering rondom data, gelinkt aan Facebook, strenger te maken. Hiermee hoopt hij zelf invloed uit te kunnen oefenen op zware privacyregels. Dit maakte Zuckerberg bekend door publicatie van een brief in The Washington Post. De laatste jaren is er nogal wat kritiek geuit op de oprichter van Facebook. Hij geeft dan ook aan dat hij dingen nu anders aan zou pakken.
In zijn brief geeft Zuckerberg aan dat hij graag meer extern onderzoek uitgevoerd wil zien op vier gebieden:
Het is opvallend dat Facebook juist op deze gebieden veel in opspraak is geweest de afgelopen jaren. Het sociale netwerk is gigantisch en bevat een enorme hoeveelheid data. Die gegevens zijn essentieel bij het bereiken van een gewenste doelgroep door adverteerders en worden ook voor politieke doeleinden ingezet.
“Wetgevers vertellen mij vaak dat ze vinden dat we teveel macht hebben en eerlijk gezegd ben ik het daarmee eens,” schrijft Zuckerberg, drie dagen na het uitgeven van een algemeen verbod op ‘blank nationalisme’ en ‘wit separatisme.’ Hij beschrijft vervolgens het werk van het bedrijf met verschillende regeringen, samen met de ontwikkeling van een onafhankelijk toezichtcomité.
“Een idee is dat externe instanties normen opstellen voor de distributie van schadelijke inhoud en bedrijven meten aan de hand van die normen. Regulering stelt vast wat verboden is en deze regels verplicht bedrijven om systemen te bouwen die schadelijke inhoud tegenhouden.”
Facebook zal nog een hoop moeten veranderen op het gebied van privacy. Zo moet het gemakkelijker worden voor gebruikers om gegevens te wissen en moet duidelijker worden voor welke doeleinden Facebook data gebruikt. Daarnaast moet het, door middel van dataportabiliteit, gemakkelijker worden om gegevens uit te wisselen zodra gebruikers wisselen van app. Hiermee laat Zuckerberg zien dat hij open staat voor een betere behandeling van gebruikers van het platform. En dat hij nu zelf het heft in handen neemt.