NASA wil terug naar de maan en het zal deze keer niet alleen bij een kort bezoekje blijven. NASA is van plan om begin 2024 nieuwe maanlanders te testen en ze streven ernaar om vanaf 2028 permanent een crew op het maanoppervlak te hebben.
“This time, we’ll be there to stay.
NASA nodigt nu particuliere bedrijven uit om ideeën in te dienen over de beste manieren om astronauten op de maan te landen. Maar ook andere belangrijke technologieën te ontwikkelen die gebruikt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld de beste manieren om mensen en uitrusting van en naar de maan te brengen.
“We breiden onze samenwerkingen graag verder uit met bedrijven uit de industrie en andere landen om zo de maan verder te gaan verkennen, en toekomstige missies naar verder gelegen bestemmingen zoals Mars beter voor te bereiden.” Aldus Jim Bridenstine, NASA Administrator, in een statement. “Wanneer we in het volgende decennium astronauten naar het oppervlak van de maan sturen, zal dit ook op een duurzame manier gebeuren.”
Het plan zoals het er nu uitziet bestaat uit een aantal belangrijke stappen die genomen moeten worden om astronauten terug te laten keren naar de maan. NASA zal een bemand lanceervoertuig nodig hebben. Daarvan zijn er een aantal in ontwikkeling bij enkele particuliere bedrijven.
Maar dat is om mensen van en naar het International Space Station (ISS) te brengen. Om van het ISS naar de maan te gaan is veel meer power nodig. Mogelijk nieuwe benaderingen worden bedacht. Maar er is ook nog het SLS, het Space Launch System, door NASA ontwikkeld om mensen de ruimte in te brengen.
Wat het lanceersysteem ook is dat gebruikt zal gaan worden, duidelijk is al wel dat astronauten niet rechtstreeks naar het oppervlak van de maan gaan. NASA is van plan om een Gateway te bouwen, een ruimteschip dat om de maan draait. Dit zal niet altijd bemand zijn zoals het ISS, maar teams kunnen daar verblijven voordat ze een trip gaan maken naar de oppervlakte van de maan.
Om van en naar de maan te gaan is ook nog een lander nodig. En dan bij voorkeur eentje die herbruikbaar is. Meer info over NASA’s Moon to Marsmissie is op de website van NASA te vinden. Dat een blijvende terugkeer naar de maan er aan zit te komen is in ieder geval zeker!