De Consumentenbond verzamelde meer dan 50.000 handtekeningen als protest tegen het verzamelen van locatiegegevens op Androidtoestellen door Google. De petitie is inmiddels aan Google overhandigd. Zij beloven de inhoud ervan en de kritiek erop, te gaan bestuderen.
De actie van De Consumentenbond is onderdeel van een initiatief van zeven Europese consumentenorganisaties. Ze zijn blij dat de actie ook door Nederlandse consumenten wordt ondersteund. Samen protesteren de organisaties tegen het verzamelen van locatiegegevens door Google bij gebruikers met een Android toestel, zonder dat de gebruiker daar op de juiste manier toestemming voor heeft gegeven. Dit werd ontdekt tijdens een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerrådet.
Google handelt volgens de consumentenorganisaties in strijd met de Europese privacywet, de General Data Protection Regulation (de AVG). Daarom is een klacht hierover ingediend bij de nationale toezichthouders. Deze hebben de klachten in behandeling genomen en trekken hierin nu samen verder op.
Google Ierland is vanaf 22 januari 2019 de verantwoordelijke voor het verwerken van de privacygegevens van Nederlandse gebruikers. De toezichthouder in Ierland zal het onderzoek daarom vanaf die datum (vandaag) verder leiden. Google heeft ook een officiële reactie gegeven:
Gisteren werd ook bekend dat Google in Frankrijk een gigantische boete van 50 miljoen euro opgelegd heeft gekregen. De Franse privacywaakhond CNIL legde de boete op vanwege het gebruiken van persoonsgegevens voor gepersonaliseerde reclame. Google is volgens CNIL “niet transparant genoeg geweest” als het gaat om het gebruik van de privacygevoelige gegevens. Google vraagt van tevoren toestemming voor het gebruik van gegevens, maar volgens CNIL is het voor de gebruiker niet duidelijk waar ze mee akkoord gaan.