Je studententijd is de mooiste tijd van je leven, althans dat wordt vaak gezegd. Studeren, nieuwe mensen leren kennen en natuurlijk feesten. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan. De kosten voor studeren kunnen namelijk flink oplopen.
Het Instituut voor budgetvoorlichting (Nibud) heeft de gemiddelde kosten voor studenten op een rijtje gezet. Naast collegegeld en boeken, zijn er in de berekening ook de kosten voor levensonderhoud opgenomen. En schrik niet, maar de totale kosten komen op ruim € 45.000 uit voor een studie van 4 jaar. Mogelijk nog meer als er gekozen wordt voor een langere universitaire studie.
Een flink bedrag. Maar je wil ook niet dat je kinderen zelf opdraaien voor hun studie. Want voor je het weet zitten ze met een studieschuld van een soortgelijk bedrag in hun maag en met een bijbehorende BKR-registratie erbij. Een huis kopen is dan voorlopig geen optie, laat staan een appartementje huren in Amsterdam. Dus voor je weet wonen ze weer thuis. Bij Evi van Lanschot hebben ze een mooi overzicht gemaakt van alle kosten waar je rekening mee moet houden en welke mogelijkheden er zijn om hier (ook vooraf) al iets aan te doen.
Studeren is niet goedkoop, dat zal wel duidelijk zijn na bovenstaande intro. Helaas is de tijd van studiefinanciering (stufi) alweer een aantal jaar voorbij. Enkel nog onder bijzondere omstandigheden is studiefinanciering een gift. Je zoon of dochter heeft altijd de mogelijkheid om te lenen van de staat, maar zal dan achterblijven met een flinke studieschuld. Dat is iets dat je dus eigenlijk wilt voorkomen.
Een mogelijkheid is om een studiepot voor je kind op te bouwen door te sparen of beleggen. Hoeveel je opzij zet is natuurlijk afhankelijk van de eigen financiële mogelijkheden en de leeftijd van je kind. Maar hier wel zal gelden, hoe eerder je ermee start, hoe minder je in hoeft te leggen. Gevolg van het rente-op-rente-effect. Door bijvoorbeeld vanaf de geboorte iedere maand een klein bedrag te beleggen kan je tot de 18e verjaardag van je kind een mooi studiepotje opbouwen.
Dat je kind uiteindelijk ook gaat studeren aan een hogeschool of universiteit is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Misschien kiest hij of zij wel voor een minder kostbare praktijkopleiding of voor het ondernemerschap. Die studiepot kan dan ook gelden als een mooi startkapitaal. Voordeel van opgebouwd vermogen is namelijk dat je het flexibel in kan zetten.
En mocht zoon of dochter gelijk gaan werken dan kan je er altijd nog een auto voor aanschaffen, of een extra bijdrage aan de eerste woning. Keuzes genoeg. Dus dat slim sparen of beleggen is wel iets om in je achterhoofd te houden.