Aanstaande zondag 28 oktober 2018 gaat de wintertijd weer in. De klok gaat dan een uur achteruit om 03:00 naar 02:00 uur. Lekker één uur extra slapen dus. Maar misschien is dat wel voor het laatst.
De Europese Commissie heeft in de stemming van vorig jaar al besloten dat we het af gaan schaffen. Maar het is aan de lidstaten of er gekozen gaat worden voor de zomertijd of wintertijd.
In Nederland is de mening hierover nog altijd verdeeld. Er ontbreekt aan beide zijden aan spijkerhard bewijs over wat de zomertijd en wintertijd nou voor goede of slechte impact heeft op mensen en de economie. Het lijkt meer een kwestie van gewoonte, of wat jij zelf fijn vindt. We zullen er waarschijnlijk een moeten gaan kiezen waar iedereen het dan mee moet doen. Wil jij dan graag de wintertijd aanhouden, of kies je toch voor de zomertijd. De kans is in ieder geval weer aanwezig dat we komend weekeinde voor het laatst onze klok hoeven te verzetten.
Ook in Den Haag weten ze het nog niet helemaal. Inmiddels is wel duidelijk dat het de minister van Binnenlandse Zaken is, Kajsa Ollongren, die over deze kwestie gaat.
Ze is inmiddels begonnen met een aantal expertmeetings over deze kwestie. Als het aan onze chronobiologen ligt gaan we ons houden aan de wintertijd in Nederland. Maar eigenlijk kan je hier helemaal niet als afzonderlijke lidstaat over beslissen. Het laatste dat je wil is een uur tijdverschil met een van onze belangrijkste handelpartners, Duitsland. Zo geeft Joost Vullings aan in een podcast over deze kwestie.
Er zal een keer een besluit hierover genomen moeten worden. Iets dat het kabinet voorlopig heeft uitgesteld. Maar dat er een keer een knoop doorgehakt moet worden is duidelijk. En of die nou genomen gaat worden i.s.m. onze buurlanden. En dan ook de buurlanden van onze buurlanden. En de buurlanden daar weer van? Lijkt een onmogelijke kwestie te worden. Misschien moet men het toch in Brussel maar gewoon bepalen.
En anders maar gewoon lekker die zomertijd en wintertijd aanhouden.