NPO 3FM en het Rode Kruis gaan het dit jaar iets anders aanpakken met 3FM Serious Request. Er worden deze editie geen DJ’s opgesloten in het glazen huis. Maar in de week voor kerst trekken teams met 3FM dj’s vanaf 3 verschillende locaties een week lang te voet van actie naar actie.
Ze gaan 24 uur per dag op een barre tocht door heel Nederland om op kerstavond hopelijk aan te komen bij TivoliVredenburg in Utrecht: de stad waar 3FM Serious Request in 2004 begon. Dit alles met als doel geld in te zamelen voor het Rode Kruis, waarbij het publiek een ‘eigen doel kan kiezen’:
3FM Serious Request: De Lifeline wordt gemaakt voor en door het publiek: zij organiseren acties waar de dj-teams tijdens hun tocht voorbij trekken. Anders dan bij voorgaande edities komt 3FM Serious Request naar de actievoerders toe. Of dit nu een gamemarathon in de kantine van de plaatselijke voetbalvereniging of een rooftopparty op je eigen dakterras midden in de winter is: alles dat geld oplevert voor het Rode Kruis is geoorloofd.
TivoliVredenburg dient als HQ. Vanuit Utrecht krijgen de dj’s in het land opdrachten die ze onderweg moeten uitvoeren, maar we maken er ook radio. Bij 3FM Serious Request hoort natuurlijk ook het aanvragen van platen voor geld.
Daarnaast zal er in TivoliVredenburg een festival zijn waar je terecht kunt voor optredens, workshops, lezingen, talks, games, karaoke en nog veel meer. Behalve het aanvragen van platen en het bezoeken van de festivalactiviteiten, kun je uiteraard ook dit jaar geld doneren. Alle opbrengsten gaan naar het Rode Kruis.
1. Reanimeren in Nederland
Iedere dag krijgen 35 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Een hartstilstand zie je niet aankomen, kan iedereen overkomen en dus ook iemand in jouw directe omgeving treffen. Bijna 75% van de Nederlanders weet niet of nauwelijks wat te doen als iemand een hartstilstand krijgt en al helemaal niet hoe een AED precies werkt. En dat terwijl reanimatie en het gebruik van AED in de eerste 6 minuten ervoor kunnen zorgen dat de overlevingskans met 50% toeneemt. Het Rode Kruis zorgt dat ook jij kan helpen om levens te redden door het geven van reanimatiecursussen en door heel Nederland te voorzien van AED’s (defibrillators).
2. Bescherming tegen natuurgeweld
Extreme hittegolven, orkanen, overstromingen… Het weer domineerde dit jaar vaak het nieuws. Mede door klimaatverandering krijgen steeds meer mensen te maken met dit soort zware natuurrampen. De effecten zijn desastreus: alleen al vorig jaar werden 90 miljoen mensen getroffen door natuurgeweld. 11.000 van hen overleefden dit niet of raakten vermist. Het Rode Kruis zorgt dat natuurrampen minder ontwrichtend zijn en beperkt de gevolgen ervan zoveel mogelijk voor mensen en hun bezittingen. Dat doet zij door rampen te voorspellen, te waarschuwen en beschermen, en door goede en snelle hulpverlening voor te bereiden.
3. Noodhulp bij oorlog en conflicten
Elke 2 seconden moet iemand zijn of haar huis verlaten door conflict of oorlog. Het gaat om gewone burgers die slachtoffer zijn van strijd of onderdrukking in hun land. Sommigen van hen moeten in een andere regio of land op zoek naar veiligheid. Het overgrote deel blijft noodgedwongen achter en probeert te overleven in kapotgeschoten huizen, met een constante dreiging van geweld, gebrek aan gezondheidszorg en geen geld voor eten of drinken. Het Rode Kruis biedt medische hulp, maar zorgt ook voor hulp bij de eerste levensbehoeften als schoon drinkwater, voedsel en praktische opvang als iemand nergens terecht kan.