19.07.2018
Technologie

Robots maken het scheikundigen een stukje makkelijker

By: Hester Bastiaanse

BlogTechnologie

Wetenschappers in de chemie kost het soms jaren om een nieuw medicijn te ontwikkelen. Aan Glasgow University hebben onderzoekers een robot ontwikkeld die Artificial Intelligence (AI) gebruikt om nieuwe medicijnen te maken. Hoe kan deze robot scheikundigen helpen?

Robot als medicijnman

De machine ontdekt chemische reacties, waardoor nieuwe medicijnen kunnen ontstaan. Met machine learning kunnen resultaten van chemische reacties worden voorspeld. De machine weet door ervaring met slechts een klein deel van de chemische interacties, wat andere chemische reacties zullen doen. Als er 1000 mogelijke chemische reacties getest worden van 18 verschillende chemicaliën, heeft de machine maar 100 reacties nodig om de anderen reacties te kunnen voorspellen. Er zijn vier chemische reacties gevonden, alleen door de machine. Dit zal in de toekomst meer worden.

De robot scheikundige \u00a9 University of Glasgow
De robot scheikundige \u00a9 University of Glasgow

Dit lijkt niet bijzonder veel, maar daardoor kunnen wetenschappers zich extra focussen op de paar reacties die uit het oog springen. Uiteindelijk kan dit de ontwikkelingen van nieuwe medicijnen versnellen. Een van de wetenschappers vergelijkt de AI robot met Columbus. Deze ontdekkingsreiziger zag land vanuit de verte, en vaarde erheen. De machine ziet de veelbelovende moleculen, en richt zich hierop.

Sneller en goedkoper

Er zijn extreem veel moleculen. Deze kunnen allemaal gezocht en gemaakt worden. Een robot scheikundige kan dit proces wat versnellen. Hierdoor kunnen scheikundigen zich meer richten op de scheikundige taken, in plaats van veel handwerk te verrichten. Een robot maakt het proces ook veiliger en goedkoper.

De robot zal echt niet de plaats van scheikundigen innemen. De mens blijft de expert en de robot helpt een handje mee.

[Afbeelding © 123dartist – Adobe Stock]

Share this post