Facebook zal berichten verwijderen die aanzetten tot gewelddadig gedrag. Het gaat hierbij om misleidende informatie. De reden hiervoor is dat misinformatie heeft geleid tot fysiek geweld.
Facebook gaat posts checken op ongeschikte of misleidende informatie die als doel hebben om geweld of fysieke schade toe te brengen. Dit doet Facebook niet alleen, maar in samenwerking met lokale organisaties die gespecialiseerd zijn in bedreigingen. De posts die Facebook gaat bekijken bevatten zowel gemanipuleerde afbeeldingen als tekst.
Facebook selecteert posts en de partners controleren of ze inderdaad misleidend zijn en geweld kunnen veroorzaken. Als dit het geval is, zal Facebook de post en gerelateerde posts verwijderen.
Facebook zal de komende maanden gewelddadige posts zoeken. De eerste content is al verwijderd. Een post waarin stond dat Moslims in Sri Lanka voedsel vergiftigen dat ze aan Boeddhisten geven, zijn na onderzoek verwijderd.
In een discussie over fake news op Facebook, gaf Mark Zuckerberg een voorbeeld over de Holocaust die niet goed viel. Hij zei dat ontkenningen van de Holocaust niet verwijderd worden, omdat dit gezien wordt als onbedoelde fout. Gebruikers keerden zich massaal tegen Zuckerberg na deze uitspraak.
Ook fake news is een issue op het social media platform. Toch doet Facebook er alles aan om de impact hiervan te minimaliseren. Artificial Intelligence wordt bijvoorbeeld ingezet om nepnieuws op te sporen. Ook gaat Facebook nieuwsorganisaties sorteren op betrouwbaarheid.
Het is en blijft een grote uitdaging, big data. Miljoenen Facebook-gebruikers zijn actief op het platform. Zie daar maar eens schadelijke informatie uit te filteren. Gelukkig zijn er steeds betere automatische technieken om dit te doen.