20.07.2018
Online

Trump slaat dreigende taal uit na megaboete van EU voor Google

By: Patrick Smeets

BlogOnline

Het oranje gevaar heeft zich uitgesproken over de megaboete die de EU heeft uitgedeeld aan Google vanwege het machtsmisbruik bij Android. Google eist van alle apparaat-fabrikanten dat ze Google Search en de Chrome-browser bundelen met alle Android-installaties en dat mag niet volgens de EU. Deze week viel de hamer en werd bekend gemaakt dat Google 4,3 miljard euro boete moet betalen. Die komt nog bovenop de 2,4 miljard euro boete die Google al verschuldigd is voor het misbruiken van haar machtspositie binnen de eigen zoekmachine.

In de VS worden de boetes niet goed begrepen, niet in de laatste plaats omdat de methodes zo verschillend zijn. In de VS wordt er doorgaans pas actie ondernomen als bewezen kan worden dat consumenten geschaad zijn, terwijl de EU vaak op principiële gronden tegen een bepaalde praktijk in gaat. Simpel gezegd: de EU komt in actie als een bepaalde praktijk niet eerlijk is, de VS doet pas iets als er letterlijk slachtoffers aan te wijzen zijn.

Ze moeten ons altijd hebben

De acties van de EU lijken specifiek op Amerikaanse bedrijven gericht: Google, Apple, Starbucks en Amazon hebben het allemaal al aan de stok gehad met de EU. Dat heeft een reden: bijna alle megalomane bedrijven die miljarden omzetten in de EU komen uit Amerika. De trucs die ze gebruiken om geld te sparen, zichzelf een voordeel te geven of anderen te benadelen mogen strikt genomen dan wel legaal zijn in de VS, maar het blijft valsspelen en dat wordt – mits bewezen – in de EU gewoon afgestraft.

Het levert echter wel een beeld op aan de andere kant van de oceaan dat alleen Amerikaanse bedrijven worden gestraft. Geheel onterecht, zo zegt de Deense Margrethe Vesteger die de antitrust-commissie voorzit. Die heeft meermaals gezegd dat ze geen enkele interesse heeft in waar een bedrijf vandaan komt, alleen of het met de regels van de eerlijkheid speelt. Dat wordt blijkbaar niet overal geloofd en ook president Trump is die mening toegedaan. Die heeft zoals gewoonlijk ongehinderd door enige kennis van zaken wat dingen op Twitter gegooid, in dit geval een semi-dreigement.

Onderdeel van de handelsoorlog

Zijn respons past precies in het plaatje dat hij probeert te schetsen van de relatie tussen de VS en Europa: Amerika betaalt maar en Europa trekt er profijt van. Temidden van allerlei handelsoorlogen die door Trump zijn gestart is dit een prima extra argument om Europa als een vijand aan te duiden. Het spreekt vanzelf dat elke Amerikaanse president niet gelukkig zou zijn met zo’n hoge boete voor een Amerikaans bedrijf, maar om nu net te doen alsof dit een aanval is van de EU richting Amerika gaat veel te ver. Het onderzoek naar Google loopt al drie jaar en dus wisten alle partijen dat dit zou kunnen gebeuren. Sterker nog: er komt misschien nóg een boete aan voor Google, als de EU kan bewijzen dat Google zich oneerlijk heeft opgesteld rondom advertentieplatform AdSense.

Verder wordt er in de VS niet heel veel gepraat over de boetes. Dat kan er mee te maken hebben dat ook in Amerika de realisatie begint te komen dat de grote techbedrijven inmiddels wel heel veel macht hebben over de dagelijkse gang van zaken in de wereld. De EU is op dit moment duidelijk de ‘bad cop’, want vergelijkbare onderzoeken rondom Google in de VS zijn meer dan vijf jaar geleden afgesloten zonder enige actie te ondernemen. Iemand moet het toch doen, zo bleek ook wel toen de EU de GDPR heeft afgedwongen en die regels grotendeels wereldwijd zijn overgenomen. Een vooruitziende blik kun je van Trump niet verwachten. De rest van de (Amerikaanse) politiek zou er misschien even bij stil moeten staan dat als de grote techbedrijven van nu ongestoord hun gang kunnen gaan, het heel lastig gaat worden om nog enige vorm van concurrentie te laten opstaan. Hopelijk blijft het bij deze loze tweet van de president. Het goede nieuws? Die kans is sowieso heel groot, dus dat scheelt.

[Afbeeldingen © – Adobe Stock]

Share this post