Het is inmiddels al meer dan een half jaar geleden dat het een bekeken zaak leek: “Disney koopt 21th Century Fox voor 52 miljard dollar“. Ze kondigden het zelf aan, dus dan moest het wel rond zijn. Niet helemaal, zo bleek, want Amerikaanse kabelaar Comcast wilde ook heel graag Fox hebben en was bereid meer te betalen. Dat heeft geleid tot een ordinaire biedingsstrijd en dat heeft de prijs nogal opgedreven. Nu heeft Comcast echter opgegeven, in elk geval voor de filmstudio, streamingdienst Hulu en zenders als Nat Geo en FX.
Dat betekent dat we als consumenten kunnen rekenen op meer dingen om te kijken die Disney streaming dienst er gaat komen, ergens in de komende twee jaar. Wellicht niet direct (dit soort overnames duren altijd nogal lang), maar het komt er aan. Voor dat privilege betaalt Disney uiteindelijk toch meer dan eerst was afgesproken. Het originele bod stond op 52 miljard, maar nu leggen ze 71,3 miljard dollar neer voor Fox, als de aandeelhouders van Fox het fors hogere bod volgende week accepteren.
Waarom heeft Comcast opgegeven? Te duur? Niet helemaal. Comcast had zeker interesse in wat Fox allemaal had, maar één van de belangrijkste dingen waar het conglomeraat achteraan zit is Sky. Het Britse Sky, welteverstaan. Fox (straks van Disney) had daar een aandeel in van 39 procent, maar is bezig de andere aandeelhouders van Sky een bod te doen voor de rest van de aandelen. Als dat doorgaat, is Sky straks van Fox (straks van Disney). Maar Comcast wil Sky echt vreselijk graag hebben. Het levert ze namelijk 23 miljoen klanten in Europa op. Die zitten weliswaar voornamelijk in de langzaam stervende satelliet-business, maar door allerlei andere factoren kunnen die interessant zijn in de toekomst. Comcast heeft daarom ook opgegeven, met als boodschap naar Disney: geef ons Sky, dan laten we de rest zitten.
Who cares, right? Nou, wij dus ook wel. Sky (straks vermoedelijk van Comcast) heeft namelijk allerlei uitzendrechten voor Europa, onder andere die van HBO, de Premier League en de Bundesliga. Ze zouden ook groot-aandeelhouder worden van het productiebedrijf dat The Great British Bake-off maakt. Als die dingen allemaal in handen komen van Comcast betekent het vermoedelijk dat als de lopende contracten aflopen er dingen gaan veranderen.
Als je Comcast niet kent: houden zo, want het is met afstand het meest gehate bedrijf van Amerika vanwege hun praktijken. Als die iets te zeggen gaan krijgen over ons entertainment-aanbod in Europa is de kans dat het aanbod verslechtert en de prijs stijgt meer dan aanwezig.
Maar goed, dan moeten ze eerst nog winnen. Ook Disney heeft grote interesse in Sky en die zouden ook nog zelf meer kunnen bieden voor Sky dan Comcast nu al doet. Als dat gebeurt wordt de puzzel nog ingewikkelder, maar zoals gewoonlijk met dit soort grote overnames zijn het de investeerders die lachen. Ons entertainment gaat vermoedelijk alleen maar duurder worden op de lange termijn, dus er valt met deze overnamestrijd eigenlijk niks te lachen.
[Afbeeldingen © 21st Century Fox]