19.07.2018
Gadgets

Gorilla Glass 6 is dubbel zo goed als vorige versie

By: Patrick Smeets

BlogGadgets

Corning is het bedrijf achter Gorilla Glass. Die naam ken je, want zo’n beetje elke smartphone gebruikt dat glas om te zorgen dat smartphones valbestendig zijn. Dat is de theorie, maar we weten allemaal dat het effectief wel meevalt met die ‘bestendigheid’ en dat één goede stuiter genoeg is om je scherm meer barsten te geven dan de ijskappen op de Noordpool. We zaten op revisie vijf, maar nu heeft Corning aangekondigd dat Gorilla Glass 6 er aan komt en dat het twee keer zoveel valpartijen kan overleven dan de vorige versie.

Nu zijn dat niet de beste woorden om te zeggen wat Corning wil zeggen: het glas is een stuk sterker dan de voorgaande versies. Volgens Corning kan een toestel met het nieuwe glas gemiddeld vijftien keer vanaf een meter worden gedropt op een hard oppervlak en het overleven. Dat is dus twee keer zo vaak (gemiddeld, pechvogels, we weten dat het bij jullie de éérste keer al raak is) als bij revisie vijf. Corning zegt dat de gemiddelde gebruiker hun telefoon één keer per jaar vanaf anderhalve meter of hoger (uit de hand) laat vallen maar dat een val van een meter of lager gemiddeld vier keer per jaar voorkomt.

Niet kapot, wel bekrast

Het nieuwe glas is bijna klaar en zal in de smartphones van 2019 voor het eerst te zien zijn. Afgaande op het klantenbestand van Corning (o.a. Apple, Samsung, Nokia, OnePlus en LG) zou dat betekenen dat Samsung misschien als eerste met het nieuwe glas komt, op de voet gevolgd door de rest van het stel. Er zijn wel alternatieven voor Gorilla Glass, maar er is een reden dat de grootste smartphone-makers kiezen voor Corning: tot nu toe is er geen beter alternatief. Helaas, want hoewel dit toch weer een vooruitgang is willen we allemaal maar één ding: dat het gewoon. niet. kapot. kan.

Over alternatieven gesproken, je zult wel nog iets moeten verzinnen om krassen op je scherm te beperken, want stootvast betekent bijna het tegenovergestelde van krasvast. Om krassen tegen te gaan moet een scherm rigide zijn. Rigide dingen breken sneller, dus daar zit een soort precaire balans die dus in dit geval gewonnen is door de noodzaak om geen nieuwe schermen te hoeven kopen. In sommige gevallen kost een nieuw scherm meer dan een gemiddelde telefoon (hè Apple?) en daarbij zijn ook steeds meer achterkanten van smartphones weer van glas, dus de meeste mensen zullen het helemaal prima vinden. Een screenprotector kost maar een paar euro, en die hoeft met Gorilla Glass 6 er onder dan ook niet meer van glas te zijn. Dat breekt alleen maar.

[Afbeeldingen © – Adobe Stock]

Share this post