Het werd eens een keer tijd. Apple maakt toffe producten, maar de manier waarop ze hun eigen business voortrekken ten koste van hun klanten loopt af en toe echt de spuigaten uit. Of het nu Error 53, steeds opnieuw kapotgaande toetsenborden of batterygate is, Apple blinkt voornamelijk uit in volhouden dat er niks mis is met hun producten totdat het echt niet meer anders kan, maar ook in het tegenhouden en zelfs bestraffen van mensen die het wagen om hun telefoons ergens anders te laten repareren.
Die laatste praktijk is in Australië verkeerd gevallen en daarom heeft de ACCC, de Australian Competitor and Consumer Commission, Apple aangeklaagd. Ze hebben samen met bijna 300 klanten van Apple de rechtszaak aangespannen nadat de telefoons van die klanten onbruikbaar zijn gemaakt met een software update nadat ze gerepareerd waren door iemand anders dan door Apple aangewezen reparatiecentrum. Steeds meer Amerikaanse bedrijven proberen af te dwingen dat hun producten ook alleen door henzelf gerepareerd mogen worden, maar die praktijk is anti-competitie en vindt wereldwijd dus ook veel weerstand.
De rechtbank gaf de klagers gelijk: Apple heeft zich ook gewoon aan de landelijke wetgeving te houden en daarin zijn dat soort clausules verboden. Dat betekent niet alleen een boete van 5,7 miljoen euro (peanuts voor Apple) maar vooral gezichtsverlies en natuurlijk rechtvaardigheid voor de mensen die na het krijgen van Error 53 nu alsnog compensatie krijgen, vermoedelijk in de vorm van een nieuwe telefoon. Ook heeft Apple gezegd dat ze hun staf beter gaan trainen en meer informatie over consumentenrecht en garanties op hun website gaan zetten.
Het is maar een kleine stap, maar uiteindelijk is het precedent van dit soort rechtszaken veel belangrijker: bedrijven van het maatje Apple proberen met allerlei dingen weg te komen, totdat ze tot de orde worden geroepen. Elke stap daarin is er één, dus dat is goed nieuws voor consumenten wereldwijd.
[Afbeeldingen © Diego Cervo – Adobe Stock]