Terwijl Google nog steeds in beroep is over de miljardenboete die ze van de EU kregen vanwege het misbruiken van hun machtspositie in zoekresultaten hangt ze al een nieuwe, vermoedelijk nog grotere boete boven het hoofd. Dit keer draait het om Android, waar de zoekgigant eigen apps en diensten voortrekt en waarbij het schijnbaar smartphone-fabrikanten te veel dwingt om diezelfde apps te gebruiken.
De boete zou volgens de Financial Times kunnen oplopen tot tien procent van de totale omzet van moederbedrijf Alphabet. Hoeveel dat maximaal is?
Margrethe Vestager is van plan om de negatieve resultaten van het onderzoek binnen een aantal weken te gaan aankondigen, zo zeggen mensen die zicht hebben op het onderzoek. Nu is de maximale straf 11 miljard dollar, maar een boetebedrag van 4 à 5 miljard dollar is reëeler. Dat kan Google prima missen, maar zo’n boete komt nooit alleen. Er zullen ook veranderingen van Google gevraagd worden in hoe ze business doen, anders komen er meer boetes.
Google is het er logischerwijs volledig mee oneens. Die zeggen dat ze apps als search en browser Chrome bundelen met Android om te zorgen dat iedereen een compleet pakket heeft als ze een telefoon kopen en dat de concurrentie één download verwijderd is van Google. Ze vinden het ook oneerlijk dat Apple’s iOS wordt uitgesloten als concurrent, maar de onderzoekers van de EU zien dat niet als een relevant argument, aangezien Apple’s iOS niet te licenseren is voor andere telefoonmakers, in tegenstelling tot Android.
Het marktaandeel van 80 procent dat Android heeft helpt natuurlijk ook niet, dus het lijkt er op dat Google een Microsoft-moment tegemoet gaat, waar het zo groot is geworden dat elke kleine poging om eigen apps voordeel te geven zo’n zwaar verschil maakt dat concurrentie in de kiem wordt gesmoord. Dat argument heeft Microsoft toen in de VS op de knieën gekregen en liet nieuwe partijen toe tot de zoek- en browsermarkt. Partijen zoals Google.
Nu zijn de rollen omgedraaid en de EU is niet van plan om Google het voordeel van de twijfel te geven. Binnen een maand gaan we weten wat het uiteindelijke oordeel is en dan komt er in elk geval een voorlopige conclusie in deze rechtszaak die al twee jaar in de maak is.
[Afbeeldingen © odneoko – Adobe Stock]