Asus kondigde vandaag naast de nieuwe Strix laptops op Computex 2018 ook de ROG Phone aan. Dat is een smartphone die helemaal op gamers lijkt gericht door alle accessoires die Asus er bij kan leveren. De telefoon heeft een scherm dat op 90 Hz draait, wat betekent dat er 90 keer per seconde een nieuw beeldje wordt getoond en dat zorgt voor mooiere animaties op het 2160×1080 OLED scherm van 6 inch. Ook zit er naast 8 GB aan geheugen een speciale Snapdragon 2,96 Ghz processor in die moet zorgen dat al je mobiele games fantastisch draaien.
Die processor is niet alleen snel, hij is ook nog overgeklokt, waardoor hij apart gekoeld moet worden. Dat doet Asus door een proces dat ze vapor cooling noemen. Er is zelfs een aparte ventilator beschikbaar die er voor kan zorgen dat je nog net iets meer power er uit kunt halen door in de speciale ‘X’-modus te gaan. Het gekke: er is geen enkele game op de Android-markt die dat soort power nodig heeft, dus waarom dit allemaal is bedacht is een beetje onduidelijk.
De telefoon zelf is dus op het overdrevene af, maar de accessoires is waar ‘ie zich moet bewijzen tegenover ‘echte’ gamers. Mobiele games zien er inmiddels prima uit en kunnen best mee met de iets oudere consoles, maar de besturing blijft altijd een probleem. Wat iedereen ook probeert, een touchscreen is gewoon niet zo goed om actiegames mee te spelen dan een joypad of muis en toetsenbord zijn.
Natuurlijk biedt Asus een gamepad-setup aan, die twee aparte stukjes aan de zijkanten van de ROG zet met daarop twee analoge sticks, vier schouderknoppen en wat extra toetsen, zodat je in principe een controller rondom je telefoon hebt zitten. Je kunt met dat en een WiGig dock daarna zelfs het beeld van je telefoon streamen naar je tv, zodat je in principe de console-ervaring hebt op je telefoon.
Maar het wordt nog gekker: er is ook nog de TwinView Dock, een clamshell-accessoire met een eigen scherm en alles wat er ook op de gamepads zit plus nog een quad-speaker systeem, force feedback (trilling) en extra koeling. Daar stop je je telefoon in en dan heb je dus eigenlijk een soort hele dikke Nintendo DS met twee schermen. Wat heb je daar aan? Heel weinig, op dit moment. Asus heeft het idee dat je dit zou kunnen gebruiken voor marathonsessies, waarbij je het extra scherm gebruikt om bijvoorbeeld te chatten terwijl je bezig bent.
Daarnaast is er nog een ander dock met allerlei aansluitingen voor muis, toetsenbord, monitor en andere dingen zodat je het als een mini-pc kunt gebruiken. Voor al die aansluitingen heeft de ROG een aparte poort aan de zijkant van de telefoon zitten die dat allemaal kan doorvoeren en daar kun je ‘m ook mee opladen via USB-C. Dat is op zich wel handig voor een gaming-telefoon, want dan is het praktisch om de kabel aan de onderkant te hebben als je de telefoon horizontaal hebt om te gamen of video te kijken.
De ROG is best een indrukwekkende telefoon, al was het maar vanwege alle technische snufjes die er in zijn verwerkt om het leven van de mobiele gamer makkelijker te maken. Heb je ook wat aan al die dingen? Dat is een andere vraag, waarbij het natuurlijk zeker ook meespeelt wat dat grapje gaat kosten. Asus heeft op dit moment nog geen prijs bekendgemaakt, maar als je voor de prijs van de telefoon en de nodige accessoires ook gewoon een PS4 én Nintendo Switch kunt kopen wordt het allemaal wat minder aanlokkelijk. De ROG komt in het derde kwartaal van dit jaar uit, en dan zullen we wel te horen krijgen hoeveel het allemaal moet gaan kosten.
[Afbeeldingen © Asus]