Leuk hoor, al die verre vakanties, maar je doet er de planeet geen goed mee, zo blijkt uit onderzoek uit Australië. Het globale toerisme blijkt inmiddels verantwoordelijk voor bijna een tiende van de broeikasgassen die vrijkomen. Dat blijkt een drie keer hoger percentage dan dat eerst gedacht werd. De onderzoekers becijferden dat de toerisme-industrie ongeveer 4,5 gigaton aan CO2 uitstoot. Het grootste gedeelte daarvan komt van transport, shoppen en voedselvoorziening en het gros daarvan wordt veroorzaakt door het reizen door en vanuit rijke landen als Nederland.
Het is ook niet zo gek natuurlijk: toerisme is een industrie die inmiddels biljoenen oplevert en die elk jaar met vier procent groeit. Dat is sneller dan de meeste andere industrieën ter wereld. De reden dat de cijfers tot nu toe niet klopen is dat er tot nu toe alleen naar het luchtverkeer werd gekeken en dat is logischerwijs maar een klein gedeelte van het plaatje. Van het eten op het vliegveld tot de souvenirs die je meeneemt van vakantie, het telt allemaal mee.
De belasting op de planeet is ook oneerlijk verdeeld tussen de verschillende landen. De grootste vervuiler is niet verrassend de VS, gevolgd door China, India en Duitsland. Maar Nederland, Zwitserland, Denemarken en Noorwegen staan ook hoog op het lijstje, in elk geval als het gaat om de Co2 die ze veroorzaken in andere plekken. Nu is dat niet zo gek, want als we iets fameus veel hebben in Nederland, dan is het wel buitenland. Los daarvan is reizen natuurlijk iets voor mensen met geld en landen met hoge inkomens veroorzaken dus buitenproportioneel veel ellende voor het klimaat.
Allemaal bekend terrein, maar de groei wordt ook veroorzaakt door de honger naar leuke buitenlandse tripjes vanuit landen als Brazilië, China, India, Mexico en Rusland. Naarmate al die landen steeds rijker worden wordt er meer gereisd en blijft de aanslag op moeder aarde steviger worden. Oplossingen? Die zijn er niet, want je kunt wel zeggen dat we allemaal minder moeten reizen, maar iedereen vindt dat een goed idee totdat ze zelf niet mogen gaan. Dan is er maar één oplossing mogelijk: reizen duurder maken. Zo duur, dat nog maar een klein gedeelte van de mensen het nog kan doen. En daar worden we met zijn allen niet blij van. Onze kleinkinderen wel trouwens.
[Afbeeldingen © AboutLife – Adobe Stock]