Een wetenschappelijke paper stelt een interessante vraag: hoeveel zou je betalen om Google te kunnen blijven gebruiken? De economen vroegen het aan een testpanel om te kijken wat eigenlijk de economische waarde is van de services die we online gebruiken. We weten inmiddels allemaal dat als iets gratis is, wij zelf het product zijn. Maar hoe duur verkopen we onze huid eigenlijk? En waar kunnen we echt niet zonder, wat het ook kost?
De vraagstelling was als volgt: hoeveel moeten we je als internetgebruiker betalen om bepaalde diensten een jaar lang niet meer te gebruiken? Die diensten omspanden verschillende aspecten van ons digitale leven, maar het was voor de onderzoekers wel opvallend hoe veel waarde de respondenten hechtten aan het gebruik van zoekmachines.
Mensen wilden best afstand doen van hun navigatie-apps en tomtoms voor het luttele bedrag van 3.600 dollar per jaar, e-mail wilden ze missen voor pak ‘m beet 8.400 dollar per jaar, maar zoekmachines? Om die een jaar niet meer te gebruiken moest er flink gelapt worden door de onderzoekers. Voor minder dan 17.500 dollar wilde geen enkele ondervraagde zijn of haar zoekmachine(s) opgeven voor die periode.
Het doel was om er achter te komen wat nou precies de economische waarde is van al die gratis diensten. Als je naar de officiële economische cijfers kijkt wordt alleen meegeteld hoeveel geld er echt wordt betaald voor diensten, maar de realiteit is dat we onze data ruilen tegen diensten, en dat heeft ook een waarde. Normaliter wordt die bekeken vanuit het perspectief van de aanbieder: voor hoeveel kan die data verkocht of gebruikt worden, maar nog niemand had gekeken wat de economische waarde voor ons is als gebruikers van al die diensten waar we inmiddels knap afhankelijk van zijn geworden. Het vertekent het Bruto Nationaal Product nogal, omdat die ruil niet wordt meegenomen.
Maar goed: beantwoord de vraag even voor jezelf: hoeveel zou je willen krijgen om een jaar lang geen enkele zoekmachine te mogen gebruiken? Persoonlijk zouden ze me een jaarsalaris moeten betalen, anders houdt het op, maar zelfs als je niet in een business zit waarin je constant allerlei dingen moet opzoeken zul je misschien wel schrikken van hoe veel tijd je dagelijks bespaart door alles ‘even’ op te zoeken. Vraag iemand in de sales maar wat het moet kosten om geen navigatie meer te mogen gebruiken, iemand die social media-verslaafd is om niet meer op Facebook, Instagram of Snapchat te mogen.
En dan moeten we niet nadenken over het niet gebruiken van apps als WhatsApp of SMS. Stel je voor: een heel jaar lang alleen maar iedereen moeten bellen. De gemiddelde Millenial doet het niet onder de ton, gok ik. Nee, die diensten zijn heel wat waard, daar mag je wel van uit gaan. En als je denkt: “doe mij die pieken maar” heeft Samsung nog een leuke telefoon voor je.
[Afbeeldingen © YakobchukOlena – Adobe Stock]