23.04.2018
Online

Waarom een video on demand platform interessant is voor jouw organisatie

By: Patrick Smeets

BlogOnline

OTT TV is een term die je vaak ziet langskomen als het over online video gaat. Over The Top: het betekent niks meer dan dat je ‘over’ de traditionele kanalen heen gaat en je video zelf distribueert naar je klanten of consumenten. Daar zijn veel oplossingen voor waarbij de meesten vaak aan YouTube moeten denken, die het makkelijk maakt om video te delen.

Nu zou het kunnen dat je als bedrijf een paar video’s hebt die je wilt delen en daar verder geen enkel ander doel bij nastreeft dan dat ze op het internet staan en dan is Vimeo of YouTube een prima oplossing. Weliswaar op een platform uit de VS waar je geen controle over hebt en zonder een mogelijkheid om het te monetizen, maar het staat er.

Pay-per-view & subscriptions

Nederland is een kennisland. Er zijn daarom veel bedrijven die video content hebben of kunnen creëren die waarde heeft. Zeker als je in eeninteressante niche zit kan online video je als bedrijf nieuwe businessmodellen opleveren.

Zo biedt Basic Fit biedt bijvoorbeeld hun pro-members tegen extra betaling nu ook thuis instructie- en workout-video’s. Hiervoor hebben zij een eigen video on demand kanaal opgezet.

Kwalitatieve content wil je op je eigen platform hebben, zodat je de controle houdt en – niet onbelangrijk – dat nieuwe businessmodel kunt opzetten. Op het moment dat je over waardevolle video content beschikt heb je dus een andere type oplossing nodig. Je wilt content goed kunnen afschermen en je rechten over deze content waarborgen. Dan volstaat een social videoplatform als youtube niet meer.

Er zijn verschillende type verdienmodellen voor VOD-platformen die interessant kunnen zijn voor je eigen organisatie. Zo heb je de SVOD variant, waarbij video’s op basis van een abonnement worden aangeboden aan de gebruiker. Een ander veel voorkomende betalingsmogelijkheid is TVOD, welke eigenaren van video content kunnen gebruiken om video’s per stuk te verkopen. Andere termen voor TVOD zijn ook wel pay-per-view of transactional video on demand.

Mogelijkheden genoeg, maar dan heb je dus wel een partner nodig die het aan de achterkant allemaal goed geregeld heeft.

Foto: Rawf8 - Adobe Stock
Foto: Rawf8 - Adobe Stock

Een white label video on demand platform kiezen

Je kunt zelf een video streaming site ontwikkelen, maar dat is het wiel voor de honderdste keer uitvinden. Er zijn partijen die een kant en klaar video on demand streaming platform kunnen opzetten voor je.

Er zijn wel een aantal technische zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat shoppen voor een vod platform. Inmiddels staat de vraag “waar staan de servers met mijn video?” met stip op één. Kijk dus voor een provider die de servers in elk geval in Europa heeft staan, maar liefst in Nederland natuurlijk.

Is het gebruiksvriendelijk en krijg je een videomanagement oplossing waar je eenvoudig je video’s upload? Is het CMS dat ook werkbaar is voor de mensen die de video moeten gaan beheren? Iedere aanbieder belooft natuurlijk de end-to-end oplossing te zijn voor online video, maar probeer iets dieper te graven en goed te kijken wat er precies aangeboden wordt. Is het eenvoudig om je content afgeschermd en tegen betaling beschikbaar te stellen aan je klanten of consumenten? Zijn de urls die gebruikt worden SEO vriendelijk en is het platform dus goed vindbaar op internet? Zijn er voldoende mogelijkheden om het de oplossing te personaliseren naar je eigen wensen? Je wilt natuurlijk niet dat je concullega een week later met exact hetzelfde platform op de markt komt.

Allemaal zaken om bij stil te staan bij het lanceren van jouw video-on-demand platform.

[Afbeeldingen © ChesterF – Adobe Stock]

Share this post