Netflix is van plan de cinema-business in te gaan, zo zegt de Los Angeles Times. Die hebben er lucht van gekregen dat Netflix in onderhandeling was met Mark Cuban om zijn Landmark Theaters over te nemen. Op het eerste gezicht lijkt het misschien bizar voor Netflix om dat te doen, maar er zit wel een zekere logica in.
Wellicht heb je meegekregen dat de films van Netflix op het filmfestival van Cannes feitelijk buitengesloten zijn omdat ze niet in bioscopen zijn vertoond. Niet alleen dat, dezelfde reden zorgt er voor dat een Netflix-film geen Oscar zou kunnen winnen, behalve als een film in elk geval één week in een bioscoop in Los Angeles heeft gedraaid.
Het probleem: geen enkele bioscoop wil films van Netflix laten zien, want de regel bij het streaming platform is dat er zonder uitzondering vanaf dag één gestreamd kan worden. Bioscopen willen een tijdje exclusiviteit voordat mensen in hun huispak kunnen gaan kijken en aangezien Netflix daar uit principe niet mee akkoord gaat houdt het op.
Netflix is van plan om alleen al dit jaar 80 films te gaan maken en als ze mee willen dingen naar filmprijzen moeten er bioscoopvertoningen zijn. Dat is een voortschrijdend probleem, want filmmakers willen niet alleen geld om hun films te maken, ze willen ook erkenning. Als ze die bij een Netflix-project automatisch moeten afschrijven beïnvloedt dat hun keuzes, wat het lastiger maakt voor Netflix om echt goede filmmakers en acteurs te krijgen voor hun films.
Het kopen van een serie theaters zou in elk geval het Oscar-probleem oplossen, want dan kan elke film braaf zijn week in de bioscoop doorbrengen. Ook Cannes zou zich dan al in bochten moeten gaan wringen om films van Netflix buiten te houden, dus dan is dat grotendeels getackeld. Maar er is nóg een voordeel.
Er van uit gaande dat er toch altijd mensen zijn die het prettig vinden om een film op een groot scherm te zien kan Netflix met eigen bioscopen ook nog eens geld vangen van de mensen die komen kijken. En het hoeven niet alleen maar films te zijn: sommige series op Netflix zijn visueel prachtig en verdienen een beter en groter scherm dan de mobiel waar je vermoedelijk het meeste op consumeert. En niet te vergeten: in een bioscoop kun je ook gewoon de laatste Avengers laten zien, daar komt ook gewoon volk op af.
Er van uitgaande dat je als Netflix-abonnee goedkoper binnenkomt zit ‘m dat niet in de toegangsprijs, maar iedereen wil toch wat drinken en een snack voor tijdens de film en daar valt ook aan te verdienen. Als dat meevalt zou het voor de filmgigant een soort van break-even propositie worden om bioscopen uit te baten en voordat je het weet kunnen ze er meer overnemen. Netflix is een Extreem Belangrijke Speler geworden in Hollywood en als dit plan reëel is kan zich dat ook nog gaan uitbreiden naar de bios-branche.
[Afbeeldingen © Bernard 63]