Er gaat deze week een handelsmissie naar China. Mark Rutte gaat mee, er gaan een handjevol bewindspersonen mee en er zijn zo’n 165 bedrijven en kennisinstellingen die ook op missie gaan. Het ministerie van buitenlandse zaken waarschuwt de vertegenwoordigers van die laatste echter: “neem geen gevoelige data mee op je laptops en telefoons.” Dat zegt de Volkskrant op basis van bronnen binnen de regering.
Alle ambtenaren die meegaan hebben allemaal een nieuwe, zo goed als lege telefoon gekregen en alle belangrijke stukken worden uitgeprint en ouderwets in de koffer, zodat niemand het digitaal kan leegtrekken. De angst daarvoor zit er blijkbaar goed in, want er zijn blijkbaar genoeg mogelijkheden in China om digitale apparaten ‘leeg te trekken’ of zelfs helemaal over te nemen. Een paar jaar geleden leefde die angst nog niet.
De veiligheidsinstructie laat echter niets aan de verbeelding over: “De Chinese overheid zal alles over u en uw bedrijf of organisatie willen weten. U kunt er dus van uitgaan dat alle computers en telefoons die China binnenkomen continu worden gemonitord om deze informatie te verkrijgen.” Als dat geen koude oorlog-spionagepraktijken zijn weet ik het ook niet meer.
Je kunt als meegaande ondernemer zelfs een tiplijst van 13 punten afgaan om te zorgen dat je gevoelige data veilig blijft. Daar vallen naast het leegmaken dingen onder als een update van de beveiligingssoftware, een opstart- en account-wachtwoord en het encrypten van de harde schijf. De reizigers moeten er zelfs van uit gaan dat achtergebleven apparatuur (ook in kluisjes!) leeg getrokken wordt. Ook gekregen USB-sticks kunnen het beste gewoon de kliko in omdat er vermoedelijk spyware op staat.
Dat klinkt allemaal eng, maar in China zou je kunnen zeggen dat je dat kunt verwachten. Die waarschuwing geldt echter niet alleen voor China. Ook in Rusland en Iran gelden een zelfde soort voorzorgsmaatregelen en Turkije staat mogelijk ook op de lijst.
Betekent het dat je als reiziger naar China ook het beste maar niks digitaals kunt meenemen? Dat is lastig te zeggen, want de gemiddelde reiziger heeft natuurlijk vaak geen documenten bij zich van de aard die zo’n handelsmissie mee heeft, maar het geeft wel te denken. Altijd oppassen dus, als je naar landen als China gaat. En dan dachten wij dat de sleepwet erg was.
[Afbeeldingen © Karen Roach – Adobe Stock]