Het is al eens eerder vertoond: in Taiwan was er een tijdje geleden een bedrijf dat een robot-gestuurd verkoopsysteem had dat er uit zag als een gigantische automatiek, maar dan voor Supercars. Zo kon je een tweedehands McLaren uit de ‘muur’ trekken als je toevallig kwam langslopen en een paar ton over had.
Ford pakt het iets anders aan met een technisch vergelijkbare automatiek in de stad Guangzhou in China. Ze doen dat in samenwerking met Alibaba, die het systeem hebben ontworpen. Het wordt neergezet als een ’test center’ voor Chinese consumenten. Mensen kunnen via een app een auto boeken en nadat hun gezicht door Alibaba’s gezichtsherkennings-systeem is gevonden kun je naar de machine gaan, je gezicht inscannen, en een Ford meenemen om uit te proberen. Nu is de roterende garage al jaren een trend in Japan en andere dichtbevolkte Aziatische landen, dus dat dit voor de verkoop gebruikt zou worden is eigenlijk een logische volgende stap.
Je krijgt drie dagen met de auto om er een gevoel bij te krijgen en als je kredietscore goed genoeg is kost het helemaal niks. Je mag wel maar twee auto’s achter elkaar testen, om eindeloze testers (“ik ben nu drie jaar Ford aan het rijden maar ik ben er bijna uit hoor!”) te vermijden. Het klinkt allemaal een beetje als een PR-stunt en dat is het deels ook wel. Ford’s deal met Alibaba loopt echter drie jaar, dus ze zijn wel degelijk van plan om meer van dit soort centers te gaan plaatsen als het een succes blijkt en tot verkopen gaat leiden.
De autofabrikant wil ook een verandering teweeg brengen in hoe mensen een auto kopen. Het proces is nu nog te langzaam, te ingewikkeld en te zeer bevolkt door autoverkopers. Veel mensen blijken toch gewoon op hun gemak, zonder externe druk een auto te willen proberen en deze methode (met precies nul menselijke interactie) is daar ideaal voor. Of dit soort constructies ook naar Nederland gaan komen is twijfelachtig, hoewel we wel genoeg plaatsgebrek hebben voor een systeem als dit. Totdat de auto’s zichzelf naar je huis brengen als je ze gekocht hebt lijkt dit wel een toffe oplossing.
[Afbeeldingen © Ford]