26.03.2018
Cybercrime

Je slimme apparaten zijn (nog steeds) verre van veilig

By: Patrick Smeets

BlogCybercrime

Hoe vaak moeten we het nog zeggen? Het Internet of Things is zo lek als een mandje. Niet alleen zijn veel (goedkope) verbonden apparaten van zichzelf al onveilig, de hubs die ze met elkaar verbinden zijn zelfs niet goed dichtgetimmerd. Dat is opmerkelijk en ook wel een beetje zorgwekkend. Dat een zogenaamde slimme tandenborstel die je voor twee tientjes van Ali hebt getrokken niet goed beveiligd is kun je wel voorspellen, maar hubs voor IoT-toepassingen zouden toch aan een iets hogere standaard moeten voldoen.

Het blijkt echter uit een willekeurig onderzoek van onder andere Kaspersky Lab dat de eerste de beste smart home hub die ze onderzochten ook aan alle kanten lekken vertoonde. Het apparaat verzond elke keer dat het verbinding maakte met een server de gegevens van de gebruiker mee, waardoor het via een aantal omwegen makkelijk was om die gegevens te bemachtigen als buitenstaander. Daarbij kon ook andere informatie zoals een eventueel opgegeven telefoonnummer buitgemaakt worden.

Verhaal zonder einde

Kaspersky Lab doet structureel onderzoek naar de veiligheid van IoT-apparaten en tot nu toe is de conclusie bedroevend maar waar: bijna niets lijkt veilig. Elk onderzoek dat ze doen onderstreept alleen maar het feit dat er zo veel mogelijke manieren zijn om in een Internet of Things-apparaat in te dringen en gevaarlijke gegevens buit te maken.

Een van de grootste issues is dat één lek in één ding meestal leidt tot gegevens die je kunt gebruiken om in het volgende apparaat te komen. Doe dat vaak genoeg, en je zit in de hub. Daar zit het gevaar: als je in een systeem terecht kunt komen dat bijna alles kan aansturen, kun je ineens heel veel. Soms doen de makers van IoT-producten het zelf: een maker van slimme sloten wist het klaar te krijgen om een kapotte firmware-update naar al hun slimme sloten te sturen, waardoor het ingebouwde toetsenbord niet meer werkte en gebruikers hun deuren niet meer konden openmaken. Oeps.

De vele manieren waarop een gemiddeld IoT-systeem aangevallen kan worden.
De vele manieren waarop een gemiddeld IoT-systeem aangevallen kan worden.

Oppervlakte

IoT-beveiliging is zo lastig omdat er met al die verbonden apparaten zo veel ‘oppervlakte’ is om aan te vallen. Daarmee wordt bedoeld dat elk apparaat op vele manieren aangevallen kan worden, en één gaatje kan genoeg zijn om (te) dichtbij de hub of router van een systeem te komen. En als je daar bent gaat het mis. Zoals het beveiligingsbedrijf zegt: een succesvolle cyberaanval kan inmiddels ook fysieke schade tot gevolg hebben.

Dat kun je oplossen door een security-systeem voor je Internet of Things-apparaten op te zetten. Daar zijn gratis applicaties voor die je hele Wifi-netwerk afstruinen om te kijken wat er te vinden is aan IoT-apparaten en in hoeverre die beveiligd zijn. Je kunt ook nog verder gaan als je een systeem hebt dat nog meer van je systeem beveiligt met IoT security assesments, penetratietesten en zelfs concultancy als dat nodig is. Het Internet of Things mag dan wel allerlei beveiligingsproblemen hebben, dat wil niet zeggen dat er niks tegen te doen is.

[Afbeeldingen © littlestocker – Adobe Stock]

Share this post