Een hoop digitale klokken in Europa liggen achter. Als het klokje in je magnetron of over ook een minuutje of vijf achterloopt mag je de Zuid-Oost Europese stroomsystemen de schuld daarvan geven. Dat zit zo: digitale klokken die niet op het internet zijn aangesloten hebben twee manieren om de tijd te bepalen. De eerste (en stabielste) is om een kwartskristal in de klok te hebben waar een stroompje doorheen wordt gegooid. Dat levert een frequentie op, en van daaruit kun je de tijd genereren.
De tweede methode is goedkoper: die gaat er van uit dat de frequentie waarmee onze wisselstroom wordt geleverd op 50 Hz zit, oftewel 50 pulsen per seconde. Die kun je als klok ook tellen en dan zit je gemiddeld genomen ook gewoon op de juiste tijd. Het probleem is nu echter dat het stroomnet in het Zuid-Oosten niet helemaal lekker ging en er dus minder dan 50 stroompulsen per seconde zijn geweest in de afgelopen week. Zoveel minder dat de digitale klokken zo’n vijf minuten aan pulsen (dat zijn er ongeveer 15.000) gemist hebben en dus nu achterlopen.
Dat heeft tot heel wat hoofdbrekens geleid en nu dat duidelijk is waardoor de klokken achterlopen zijn een heel aantal mensen op social media een stuk geruster over hun mentale toestand. Of ja, dat hangt er van af of ze geprobeerd hebben om de klok weer goed te zetten. Dat eindigt namelijk op de iets langere termijn niet zoals de meeste mensen hopen:
Je kunt de tijd op de klokken wel aanpassen, maar je kunt er dan wel de klok op gelijk zetten (sorry) dat er binnen de kortste keren weer achterstand is. Het Continental European Power System is namelijk nog niet uit de problemen, want doordat het hele elektriciteitsnet in Europa op elkaar is aangesloten kunnen de problemen van één netwerkbeheerder invloed hebben op de rest van het continent.
Dat betekent effectief dat de voor de tijd oh zo belangrijke 50 Hz nog even niet gehaald wordt, en je digitale klokken dus te langzaam zullen blijven lopen. De achterstand is dus niet zo snel weg te poetsen, maar je kunt wél de klok iets te ver vooruit zetten, dan haalt die het in de komende tijd vanzelf in. Voor de stroom maakt die dip in Hz’en trouwens niks uit, dus daar hoef je je verder geen zorgen over te maken.
[Afbeeldingen © peresanz – Adobe Stock]