08.02.2018
Nieuws

Deze bizarre regels hebben techbedrijven over daten op het werk

By: Patrick Smeets

BlogNieuws

Een artikel in de Wall Street Journal dook in de dating-scene binnen de grote Amerikaanse bedrijven. Het is allemaal erg ingewikkeld, want gewoon elkaar leuk vinden en er iets mee doen is niet meer genoeg. Daten op het werk gebeurt veel: zo’n 40 procent van de mensen heeft ooit wel iets gehad met een collega, maar tegenwoordig moet je ook nog rekening houden met de regels op het werk als je elkaar leuk vindt.

Het wordt allemaal nog verergerd door de #metoo discussie, dus vooral het daten tussen de lagen van een bedrijf is een heikel punt. Heb je wat met je manager? Zeker weten dat je dat wel wilt? Kan dat effe op papier zodat je straks geen heibel gaat bouwen als de relatie eventueel stukloopt?

Bizarre regels

Het levert allerlei gekke regels op: bij Facebook en Alphabet (Google) mag je bijvoorbeeld je collega maar één keer mee uit vragen. Zegt die nee, dan mag je het daarna niet nog een keer doen. Het wordt nog erger voor de ietwat verlegen mens: ontwijkende antwoorden als “ik kan dan niet” of “ik heb het even druk” tellen ook als nee. Alles buiten een volmondig “ja” is dus een afwijzing. Als dat geen nodeloze druk op mensen zet weet ik het ook niet meer. Niet toevallig natuurlijk, want zo maken de bedrijven het dusdanig moeilijk dat je het maar laat. De andere kant van de medaille is dat de mensen die “nee” in welke vorm dan ook niet snappen nu heel snel aangepakt kunnen worden.

Ook populair: liefdescontracten. Daarin staat dat beide partijen willens en wetens met elkaar in zee zijn gegaan en beloven zich professioneel te gedragen op het werk. Dat maakt nogal inbreuk op de privé-sfeer van mensen en wordt dus niet door iedereen gewaardeerd.

Het kost mensen

Schijnbaar leveren al die regels nog wat andere problemen op dan die in het liefdesleven van de medewerkers. HR-specialisten zeggen dat de dikke vinger in de pap die bedrijven willen hebben in het liefdesleven van hun werknemers er voor kan zorgen dat potentieel goed personeel dan maar ergens anders gaat werken, waar ze wel “normaal” kunnen doen.

Het probleem is volgens diezelfde experts ook dat romantiek op de werkvloer vaak een heel grijs gebied is. Wat moet je met een one-night stand met een collega? Wanneer is er sprake van een relatie? Wie moet het allemaal weten? Al die vragen zijn vaak al moeilijk genoeg te beantwoorden, zonder dat de werkgever zich er mee gaat bemoeien.

[Afbeeldingen © Scott Griesel – Adobe Stock]

Share this post