Oh man, hoe ga ik dit uitleggen? Nintendo Labo is net aangekondigd door Nintendo en als je de onderstaande video kijkt wordt het wel duidelijk, maar zelfs dan zul je in eerste instantie denken dat het een soort van handenarbeid-video is. Kartonnen dingen maken waar je Switch-controllers en je scherm leuk in passen? Is dat zo spannend?
Al snel blijkt echter dat Nintendo het radicale idee heeft gehad om de Joy-Cons (zoals de controllers officieel heten) en de Switch zelf te gebruiken om in combinatie met de voorgeprinte kartonnen bouwplaten die in de Nintendo Labo-doos zitten een soort multimedia-speelgoed te maken, waarbij het karton spannender in elkaar zit dan het in eerste instantie lijkt en juist de interactie de sleutel is.
Nintendo zelf noemt het Toy-Con.
In de video laten ze een aantal voorbeelden zien: een werkende piano, een robot die je op afstand kunt besturen, een motor en een vishengel, om maar wat dingen te noemen. De interactie werkt twee kanten uit. Zo kun je bijvoorbeeld een kartonnen figuur met een Joy-Con er in op afstand besturen met je Switch-scherm, maar je kunt ook andersom een kartonnen creatie gebruiken om impact te hebben op een game die zich op het scherm afspeelt.
Het is bizar clever gedaan, want als je goed kijkt naar de video en ziet hoeveel bewegende delen die Toy-Cons hebben en wat je er verder nog mee zou kunnen bedenken als de principes die het doen werken ingedaald zijn bij de crea-bea’s dan gaan we nog heel veel video’s en tutorials krijgen over hoe je zelfgemaakte Toy-Cons kunt maken als je eenmaal de bijbehorende software hebt.
Nintendo wil met Labo het vermengen van fysiek spelen met gamen nieuw leven inblazen. Dit is in elk geval een manier die we nooit eerder gezien hebben. Hat is bizar hoe veel Nintendo blijkbaar kan met de controllers als je ze in stukken karton stopt. Het maakt het – zo zegt de uitgever zelf – ook heel makkelijk om je Toy-Cons te customizen met stickers, verf en andere tierlantijnen. Voor de functionaliteit maakt het blijkbaar niks uit en zo kun je je kids echt hun eigen dingen laten creëren.
Doordat het basismateriaal ‘maar’ karton is hoeft het ook niet veel te kosten. Althans, dat hopen we. Nintendo Nederland geeft nooit prijzen aan, maar in de VS kosten de pakketten toch al tussen de 70 en 80 dollar. De Europese prijzen zullen in diezelfde orde liggen, gok ik.
Er komen in Europa twee pakketten uit op 27 april: het mixpakket en het robotpakket. Daarin zit het fysieke materiaal dat je nodig hebt om zelf Toy-Cons te kunnen maken en de software die daarbij hoort voor je Switch. In het mixpakket zit de al genoemde piano, hengel, een huis, een modelauto en een motor. Het robotpakket is ook gaaf: daarmee kun je dus een soort robotpak maken dat je letterlijk aan- en omdoet en dan kun je door zelf te bewegen de robot op het scherm besturen. Zo vet.
Er komen ook speciale workshops voor de mensen die graag snel willen uitproberen hoe Nintendo Labo werkt. Daar kun je je voor inschrijven en Nintendo zelf zegt dat het een dolle boel wordt in de workshops, met ouders, kinderen en influencers.
Of dat zo is gaan we vast wel meemaken, maar een ding is wel zeker: Nintendo is ontzettend creatief bezig met de Switch en maakt in elk geval gebruik van de voordelen die het losse en draagbare systeem kan hebben. Dit was een compleet onverwachte aankondiging, maar wel een hele gave.
[Afbeeldingen © Nintendo]