Valve is de uitbater van Steam, de met afstand grootste digitale pc-marktplaats voor games. Ze kondigden vandaag aan dat ze stoppen met het accepteren van Bitcoin-betalingen voor games. De belangrijkste reden is dat Bitcoin naar hun zeggen ’te volatiel’ is geworden.
Je zou misschien denken dat Valve juist blij is met elke inkomende 0,01 Bitcoin, want die wordt meer waard nadat ‘ie is overgemaakt. Het probleem zit ‘m echter in de transactiekosten.
Een van de manieren waarop de mensen die Bitcoin ‘mijnen’ worden aangespoord om dat te doen is dat ze een kleine bonus krijgen voor elke transactie die ze in de blockchain zetten. Toen Valve Bitcoin begon te accepteren als betaalmiddel zat die extra transactiekost op ongeveer 20 cent, maar inmiddels is het vanwege de waanzinnige waardestijging en drukte op de Bitcoin-transactiemarkt veel duurder.
Als je wil dat je Bitcoin-transactie vandaag de dag een beetje op tempo wordt doorgevoerd (want mijners kiezen doorgaans de transacties die het meeste transactiebonus opleveren) moet je rond de 20 euro aan transactiekosten betalen. Zelfs dan moet je maar hopen dat de transactie snel genoeg wordt gedaan, anders klopt het bedrag niet meer met de Bitcoin-waarde.
Met hoe hard de Bitcoin nu schommelt gebeurt dat bijna elke keer en omdat de transactiekosten zo hoog zijn (sowieso niet handig met een gemiddelde koopprijs van 50 euro of minder voor een game-aankoop) kost het meer om het verschil terug te boeken of bij te vragen. Ook dan zit je weer met hetzelfde probleem: als de transactie niet snel genoeg wordt doorgevoerd klopt de prijs weer niet.
Reden genoeg dus voor Valve om te zeggen dat het niet werkt en dat Bitcoin niet langer een geldig betaalmiddel is in de online winkel. Het is een issue die nu door hun naar buiten wordt gebracht, maar die overal geldt: Bitcoin als geld werkt niet. Het netwerk dat Bitcoin zou moeten ondersteunen is er gewoon niet en als het er wel zou zijn zou het zo veel stroom kosten dat we met zijn allen de planeet warm aan het stoken zijn om elkaar te betalen. Sterker nog: zelfs op dit moment kost het al zo achterlijk veel stroom om de altijd complexere berekeningen te maken die Bitcoin aan de praat houden dat een gemiddelde transactie inmiddels even veel stroom kost als het gemiddelde gebruik van negen Amerikaanse huishoudens. Negen!
Verwacht meer van dit soort verhalen in de komende tijd, terwijl Bitcoin de transformatie van digitaal geld naar investeringsobject afrondt. Happy investing!
[Afbeeldingen © alswart – Adobe Stock]