Amazon kwam een aantal jaar geleden met de eerste drone bezorging. Met PrimeAir is een pakketje succesvol bezorgd, binnen een snelle tijd. Met GPS vloog de drone recht op zijn doel af, waar het popcorn en een Amazon TV stick afleverde. Toch verlopen de vluchten van de drones niet altijd vlekkeloos. Een postlevering met drone in Rusland liep laatst nog finaal in de soep.
Maar, er liggen kapers op de kust. Drones kunnen uit de lucht gehaald worden. Zul je net zien dat jouw pakketje in de drone zat. Niet alleen de inhoud, maar ook de hardware van de drone kan gestolen worden. De communicatiesignalen tussen de UAV’s en de controller kunnen gehackt worden. Deze acties kunnen onveilige situaties opleveren en voor financieel verlies zorgen bij de operators.
Amazon heeft hier nu iets tegen bedacht. De UAV’s krijgen elke paar seconden een soort hartslag-signaal vanuit de controletoren. Als het signaal stopt, gaat de UAV van missie-modus naar de veiligheidsmodus. Als dit gebeurt, worden voorgeprogrammeerde acties ingeschakeld, zoals het herstellen van de communicatie en controle en veilig landen.
De veiligheidsmodus kun je vergelijken met vliegtuigmodus op je smartphone. Signalen van buitenaf kunnen niet de drone beïnvloeden. De drones hebben camera’s waarmee ze de omgeving kunnen scannen om veilig te landen.
De UAV’s krijgen steeds meer uitbreidingen, zoals een parachute voor een zachte landing van het pakketje. De laatste versie van de drones zou gezichts- en gebarenherkenning hebben om met klanten te communiceren bij het afleveren van een pakketje.
Het is denkbaar dat we over een aantal jaar niets anders dan drones zien vliegen als we omhoog kijken. Dat is natuurlijk ultramodern, maar diefstal en kaping liggen op de loer. Daarom is het een goede stap van Amazon op hier alvast op in te spelen.
[Afbeeldingen © Amazon]