De World Press Photo Awards zijn elk jaar weer indrukwekkend en dit jaar is dat niet anders. De (vaak schokkende) beelden weten je altijd te raken en we zetten er een aantal voor je op een rij. De wedstrijd is één van de meest prestigieuze fotowedstrijden ter wereld, maar wist je ook dat de wedstrijd door de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten is opgezet in 1955?
Dat terzijde was het aantal inzendingen weer enorm: er werden vanuit 125 landen door meer dan 4500 fotografen meer dan 70.000 foto’s ingestuurd. De jury heeft daar toch op de één of andere manier een keuze uit weten te maken en we laten je het tipje van de ijsberg zien: voor de volledige lijst kun je hier terecht.
Deze aangrijpende foto laat José Victor Salazar Balza zien die in brand vliegt tijdens rellen bij een protest tegen president Maduro in Caracas. Hij vatte vlam nadat de gastank van een motor vlak bij hem ontplofte. Hij overleefde het incident met eerste- en tweedegraads verbrandingen.
De eerste prijs in de subcategorie ‘singles’ is gewonnen door Jesco Denzel met zijn plaat van een boot met toeristen uit Lagos Marina die in Lagos, Nigeria door een kanaal tussen de Makoko-gemeenschap varen. Die laatste worden zonder pardon uit hun nederzettingen getrokken omdat het land langs de rivier waardevol is. Een probleem dat nog steeds niet is opgelost, terwijl de rechters in het land al hebben gezegd dat de uitzettingen tegen de grondwet in gaan.
De andere subcategorie is ‘Stories’ en daarin won deze foto van Heba Khamis waarin je moeder Veronica ziet die de borsten van haar dochter Michelle masseert terwijl haar andere kinderen toekijken. Dit ‘borst-strijken’ wordt in Kameroen traditioneel gedaan in een poging om de ontwikkeling van de borsten tegen te gaan. Dat zou het volwassen worden vertragen en zo zorgen dat dochterlief niet verkracht wordt. Dit is nog een milde variant: er zijn ook variaties waarbij een verhitte steen of ander voorwerp wordt gebruikt om de borst (en tepels) ‘plat’ te krijgen. Pijnlijk en zinloos.
In de singles-categorie won deze foto van Neil Aldridge die een witte neushoorn laat zien die geblinddoekt en gedrogeerd wacht om vrijgelaten te worden. Hij mag de wildernis van Botswana in, nadat de Rhino uit Zuid-Afrika is gehaald om ‘m uit de klauwen van stropers te houden. Nog steeds worden deze zo goed als bedreigde dieren afgemaakt voor hun hoorn.
In de Story-categorie won Nederlander Kadir van Lohuizen met de foto van deze man die een ballon aan PET-flessen op zijn hoofd draagt. Die flessen gaan gerecycled wordenen hij verzamelt ze voor dat doel op een vuilnisbelt in Lagos, Nigerië. Ongeveer 4000 mensen gaan dagelijks met de hand door de rotzooi om dingen te zoeken die te verkopen of te recyclen zijn. Veel van hen wonen letterlijk op de vuilnisbelt en de hoeveelheid rotzooi blijft maar toenemen.
Ook hier twee prijswinnaars: de eerste is Patrick Brown die een schokkend beeld schetst van vluchtelingen uit Rohingya die neergelegd worden nadat ze verdronken zijn. Hun boot uit Myanmar kapseisde terwijl ze probeerden te vluchten naar Bangladesh. De andere is Ivor Prickett’s bijna onrealistische foto (ik heb minuten moeten kijken om te dubbelchecken of het geen screenshot was uit een Call of Duty-game) van Iraakse special forces die de nasleep van een zelfmoordaanslag van ISIS bekijken.
Corey Arnold’s foto van deze ‘bald eagle’ die eten haalt in een vuilnisbak in Alaska. Deze ooit bijna uitgestorven diersoort leeft nu weer op en in Dutch Harbor wordt elk jaar 350 miljoen kilo aan vis aan land gebracht, dus dan valt er altijd iets te snacken. Ami Vitale’s foto is ook hoopvol: een geredde baby-olifant wordt bemoederd vlak voordat ze naar een Elephant Sanctary wordt vervoerd in Kenya. Opvallend detail is dat de zorg wordt verleend door een ex-krijger, die ooit olifanten jaagde.
De sportfoto in de singles-categorie gaat naar Oliver Scarff voor dit bizarre tafereel: de Royal Shrovetide Footbaal Match in Ashbourne, VK. In dit spel dat twee keer acht uur duurt spelen twee teams van honderden mensen tegen elkaar om een bal naar verschillende delen van Ashbourne te brengen en zo punten te scoren. In welk team je zit wordt bepaald door aan welke kant van de rivier Henmore je geboren bent. Bizar!
De foto in stories is van de belg Alain Schroeder. Daarin kunnen we zien hoe jonge jockeys (tussen de vijf en tien jaar) paardenraces doen op Sumbawa in Indonesië. De kinderjockeys rijden zonder zadel, schoenen of bescherming op kleine paarden in deze traditionele race. Ooit was het een traditie om een goede oogst te vieren, maar de Nederlanders hebben het in de 20e eeuw getransformeerd tot ‘spectator sport’ om de regenten te vermaken.
Hier nog maar één winnaar, want de algemene winnaar zat in deze categorie bij de singles. In de stories-categorie won deze prent van David Becker. Je ziet een man in een rolstoel die wordt weggeduwd door een vrouw tijdens de massale schietpartij in Las Vegas vorig jaar. Meer dan 500 mensen raakten gewond en 58 mensen overleden tijdens die tragedie.
Nogmaals: ook de runners up van deze wedstrijd zijn prachtig, elk met een verhaal erbij dat verklaart waarom ze gekozen zijn. Zeker even kijken dus, want we zien allemaal honderden foto’s per dag, maar de meesten daarvan zijn niet zo impactvol dan deze.
Bij de singles won Magnus Wennman met deze twee Kosovaarse Roma-zusters die in Zweden liggen met ‘uppgivenhetssyndrom’, oftewel opgeefsyndroom. Ze liggen respectievelijk een half en twee-en-een-half jaar in bed en reageren bijna nergens op. Schrijnend. De Stories-prijs ging naar Adam Ferguson met dit pertret van Maimuma, een 14-jarig meisje dat gekidnapt was door Boko Haram en werd gedwongen om zichzelf op te blazen maar wist te ontsnappen. Griezelig.