Boekhouden: weinig mensen hebben er een hobby aan, en die hebben daar dan ook meteen hun beroep van gemaakt (badum tisj) dus het zij je vergeven als je het altijd zo lang mogelijk uitstelt. Dat wil echter niet zeggen dat je het halfbakken moet doen, want dat kost altijd geld. Hier zijn een aantal fouten die je zeker niet moet maken:
OK, het zou geen uitleg meer nodig moeten hebben in 2018, maar als je niet gewoon gebruik maakt van een online boekhoudpakket zoals Exact Online maar nog op papier werkt, dan snap je het niet.
Een online pakket helpt al met de helft van de problemen die je jezelf op de hals zou halen, door je constant te dubbelchecken en je te laten denken aan dingen waar je zelf (nog) niet aan gedacht hebt. Investeer dus dat beetje daar meteen in, dat spaart later weer geld.
Ook dit is een beetje een open deur, maar zeker als je ZZP’er bent en pas begint lijkt het allemaal prima te behappen. We hebben het dan niet alleen over je mentale gezondheid, maar ook het splitsen van kosten en opbrengsten, bankrekeningen en die hele santekraam. Daar ga je op een later moment wel echt spijt van krijgen, want oh wee je als een een keer succes krijgt en alles door elkaar begint te lopen. Dan klopt het aan het einde niet meer, krijg je ruzie met de belastingdienst én met je familie en…kost het geld.
Speaking of which, de belastingdienst wil haar geld, en ze wil het normaal gesproken liefst ook op tijd. Zorg dus dat je financieel klaar bent om dat derde (of meer, afhankelijk van je succes) af te geven. Belastingaanslagen kunnen meevallen, maar niet als je precies nul procent van het gevraagde bedrag op je rekening klaar hebt staan of hebt gebudgetteerd.
Dit lijkt de vaagste, maar is wel de belangrijkste fout die gemaakt wordt. Je moet namelijk als ondernemer zorgen dat je alles meekrijgt, maar dat houdt niet op bij je bedrijf zelf. Ook qua boekhouding gaat het vaak mis omdat mensen gewoon laks zijn.
Wat bijvoorbeeld vaak voorkomt is dat je geen idee hebt van wat je aftrekposten zijn, of dat je nog werkt op basis van verouderde of zelfs valse informatie over diezelfde aftrekposten. Het zal niemand interesseren dat Henk bij de club tegen je zei dat je die laptop echt wel volledig kunt aftrekken, als blijkt dat die regeling voor jou niet geldt.
Maar ook de administratie zelf hoort daar bij. Als je niet weet hoe je er voor staat, kun je ook niks nuttigs zeggen over hoe het gaat met de zaak. We verwijzen weer even terug naar het eerste punt: zorg dat je een boekhoudpakket hebt, en misschien nog wel belangrijker: gebruik dat ook!
[Afbeeldingen © Tran-photography – Adobe Stock]