22.05.2017
Events

​ShoppingTomorrow – de kick-off

By: Erdinç Saçan

BlogEvents

Op woensdag 17 mei trapte ShoppingTomorrow het nieuwe onderzoeksjaar af bij Business Universiteit Nyenrode. Wat zijn de highlights?

Consumenten willen ontmoetingsplaatsen

Prof. dr. Cor Molenaar van de Erasmus Universiteit gaf toelichting op veranderingen die we allemaal zien omtrent technologie en digital marketing. In zijn nieuwste boek: De kracht van platform strategie wordt dit nader uitgelegd.

Molenaar: “Vroeger had je een analoog model, elke schakel binnen een bedrijfskolom voegde waarde en kosten toe. Uiteindelijk kwam een product bij een consument met 5x de prijs wat het waard is. Platform Ali Baba uit China is actief in 200 landen. Dit hebben ze in een aantal jaar bereikt. Een traditioneel bedrijf doet hier 100 jaar over.” Ali Baba en soortgelijke platformen hebben de supply chain overbodig gemaakt, consumenten hebben direct contact met fabrikanten en fabrikanten hebben direct contact met consumenten.

Volgens Cor Molenaar willen consumenten tegenwoordig ontmoetingsplaatsen. Ze willen naar gezellige steden. Ze willen een belevenis. Een voorbeeld van een ontmoetingsplaats op internet is Facebook. Mensen zijn minimaal 1 uur per dag bezig met communiceren op social media. “Wij zoeken geen winkels meer, maar producten. Wat interesseert ons nog wie het levert? Welke fabrikant er achter zit? Analoog model is veranderd in een netwerk model.

Als bedrijf wil je niet in een verlammingszone komen. Verandering moet een strategische keuze zijn van de directie. Als bedrijf moet je lef hebben om te veranderen. Anders wordt je voorbijgestreefd door toetreders die geen historie of vastgelegde structuren hebben en snel kunnen schakelen. Een voorbeeld is Amazon Prime. 80 miljoen Amerikanen zijn lid van Amazon Prime. Klanten betalen 99 dollar per jaar. Je hebt als Amazon Prime nog niets gedaan en het is al meteen kassa.

China heeft 10 miljard euro gereserveerd om platformen te ontwikkelen. Europese Unie heeft 500.000 Euro gereserveerd voor een onderzoek! Maar 5% van de platformen komen uit de EU! Rest zit in China en de VS. Europa loopt hierin achter. Overheden en bedrijven moeten meer investeren in platformen. Een voorbeeld van een platform is die van Bol.com: Bol Plaza – Bol.com biedt andere webwinkeliers de ruimte om te verkopen op zijn platform. Dit zal in alle branches en markten gebeuren, dus dat er platformen, ontmoetingsplaatsen ontstaan aldus Cor Molenaar.

“Build platforms, not walls”

Volgend Ken Fontijn, Country Head Benelux bij Zalando is er een veranderende consumentengedrag: klanten gaan op zoek naar verhalen, inspiratie, alles wat te maken heeft met fashion. Consumenten willen één entry point om alles te vinden van fashion, net zoals spotify voor muziek een entry point is. Zalando wil een oplossing bieden voor de uitdagingen die retail heeft in winkelstraten. Zalando wil de matchmaker worden: “Dat partijen binnen fashion verbonden raken die anders wellicht niet met elkaar verbonden waren, en het woord technologie is daarbij absoluut belangrijk. Zalando is namelijk geen retailer, geen fashion bedrijf maar een tech bedrijf. Tech is everywhere” meldt Fontijn. Zalando heeft 1600 developers in dienst om oplossingen te bedenken binnen de technologie. Er werken ook 50 Nederlanders en Belgen om zo de marketing en content strategie aan te passen aan lokale behoeften. “Geen gillende postbodes voor de deur of nagesynchroniseerde commercials”.

Een voorbeeld van Ken Fontijn waarbij ze partijen bij elkaar brengen is de vorig jaar in Nederland gelanceerde “Zalon” – een online styling service die gratis persoonlijke styling biedt voor zowel mannen als vrouwen.

Digitaal in doe-het-zelf

Lieke Luttmer, director e-commerce bij Intergamma, gaf ons een kijkje in de ontwikkelingen bij Karwei en Gamma. Intergamma heeft 1,5 miljard omzet per jaar. Er zijn 166 Gamma en 137 Karwei winkels in Nederland. Tevens zijn er 86 winkels in België. Intergamma is pas 4 jaar geleden gestart met een webshop. Pas in 2015 zijn ze begonnen met “Scrummen”. Het gehele proces van beginnen met een webshop is onderbouwd met diverse vooronderzoeken.

chart1
chart1

Een grote operatie met militaire precisie was de plaatsing van bestelzuilen in alle winkels in 2016 (ongeveer 1200 zuilen).

zuilen
zuilen

Dankzij de zuilen is er een grote groei ontstaan in bestellingen via de webshop. Intergamma was hier zelf ook verbaasd over. Consumenten kunnen via de zuilen zoeken, maatwerk bestellen, meteen pinnen (hoeven ze niet bij de kassa te wachten) of ook bewaren en thuis nog checken en bestelling afronden.

Lieke Luttmer vertelde dat ook binnen doe-het-zelf partijen tot een samenwerking is gekomen met GS1 Data. Ieder doe-het-zelf zaak vertelde op een ander manier over een boormachine. Er zijn bij Gamma 122 verschillende boormachines te bestellen. Bouwmarkten wisselen hun logistieke productgegevens uit via GS1 Data Source en gaan informatie delen voor online verkoop (productfoto’s) en veiligheid (gevaarlijke stoffen). Leveranciers wilden uniformiteit. Nu wil Intergamma dit proces automatiseren.

Intergamma wil stap voor stap te werk gaan met nieuwe ontwikkelingen. Een ander voorbeeld zijn de coupons. Die worden beschikbaar gesteld op smartphones en als de coupondata bijna afloopt krijg je een melding op je smartphone.

Share this post