Logitech presenteerde onlangs het draadloze gamingtoetsenbord G613. Voor zover mijn geheugen het toelaat is het niet alleen de eerste keer dat Logitech zich hieraan waagt, maar zelfs de eerste keer dat dit gebeurt bij überhaupt een groot game-accessoires merk. Dat het wat teweeg zal brengen zit het voornamelijk in dat draadloos nog altijd wat twijfelachtig wordt ontvangen door (pro)gamers. De input van bedraade accessoires was altijd betrouwbaarder en bood meer opties. Dat wil Logitech nu dus volledig anders gaan doen met de G613.
Op het eerste gezicht ziet de G613 er relatief “simpel” uit voor een gamingtoetsenbord. Ik heb toch al best wat gamingtoetsenborden mogen verslijten en de G613 haalt het bij bijna geen enkele voorganger wat betreft functionaliteit. Een groot gemis vond ik persoonlijk bijvoorbeeld het ontbreken van backlighting van de toetsen en een wat mindere kwaliteit van de mediaknoppen. Ben je dus echt op zoek naar een multifunctioneel gamingtoetsenbord dan is het geen aanrader helaas. Als we dan kijken naar waar de G613 eigenlijk voor bedoeld is, het draadloze aspect, dan moet ik zeggen dat ik zeer positief verrast werd.
Waar het voor gamers achter een bureau niet echt winst oplevert dat je draadloos aan de slag kunt is er natuurlijk ook een grote groep gamers die in hun huiskamer gebruik maken van hun TV om op te gamen. Het is dan wel zo makkelijk dat je niet maar 1,5 meter van je TV afzit door de beperking van het snoer van je toetsenbord. Hoewel het vast nog iets verder weg kan heb ik het toetsenbord getest vanaf rond drie tot vier meter van mijn PC en er was totaal geen merkbare vertraging of hinder tijdens de input. Ook in diverse high-paced games die ik speelde merkte ik geen merkbaar verschil tussen de G613 en mijn eigen G910 Orion Spark, wat toch best een prestatie is van Logitech.
Je kunt het toetsenbord aansluiten middels bluetooth of de draadloze dongle die wordt meegeleverd. Het toetsenbord wordt verder ondersteund door de Logitech Gaming Software wat het bijzonder simpel maakt om macrotoetsen te programmeren en gebruik te kunnen maken van de Gaming Modus. Verder kun je hiermee ook per spel dat je speelt een profiel instellen wat reuze handig is.
Wat ook niet onbelangrijk is voor draadloze apparaten is de levensduur van de batterijen. Ja, het toetsenbord heeft geen oplaadbare accu, maar werkt gewoon op twee AA batterijen. Volgens Logitech zouden deze het meer dan een jaar vol moeten houden bij gemiddeld gebruik van 8 uur per dag (en je het toetsenbord wel uit zet als je het niet gebruikt). Dat zijn best imposante cijfers moet ik zeggen. Natuurlijk moet ik dat maar aannemen gezien ik het nu een week aan het testen ben en geen jaar.
Qua gebruiksgemak is het een prima toetsenbord. Het maakt gebruik van de Romer-G mechanische switches die goed vergelijkbaar zijn met die van Cherry MX. Gamers zweerden altijd bij Cherry MX, maar persoonlijk vind ik de Romer-G’s fijne toetsen. Het voelt wellicht wat stijf als je geen gametoetsenborden gewend bent, maar je went er snel aan en het is pure kwaliteit.
Uiteraard bracht Logitech meer dan enkel een toetsenbord en kwam ook de G603 muis nog in de spotlight. Deze muis wordt gepositioneerd tussen de normale gebruiker en gamers. Ook hier is er weer veel aandacht besteed aan het vernieuwen en verbeteren van de draadloze technieken voor gamers.
Toen ik de muis voor het eerst in mijn hand had voelde het toch wat onwennig aan. Ik ben de G502 gamingmuis gewend en hoewel ze in formaat niet veel schelen is het wel weer even terugschakelen tijdens gamen als je de functionaliteiten van de G502 gewend bent. Toen ik hier eenmaal even doorheen was moet ik eerlijk toegeven dat de muis verder echt prima werkt en goed in de hand ligt. De muis heeft zes knoppen die middels de Logitech Gaming Software ingesteld kunnen worden naar wens. Zie het verder als een wat uitgeklede muis voor gamers. Geen luxe, maar gewoon doelmatig en goed.
Zoals gezegd is de grote kracht van deze muis de draadloze functionaliteit. Deze wordt aangedreven door Logitechs LightSpeed technologie. Je kunt de muis laten connecten middels bluetooth of de meegeleverde dongle (die trouwens wel echt bijzonder klein is, dus pas op dat je hem niet kwijt raakt). Ook voor de G603 geldt weer dat Logitech heeft geïnvesteerd in een lange batterijduur. Op 2 AA batterijen moet je in de game-modus zo’n 500 uur kunnen spelen, wat neer zou komen op twee maanden, 8 uur per dag gamen. Zet je de muis echter in power saving modus (voor normaal pc gebruik of op kantoor) dan moet de muis makkelijk het drie- tot viervoudige aan gebruiksuren kunnen halen.
Al met al dus weer een mooi staaltje techniek van Logitech. Maar, als ze het nou echt mooi hadden willen afmaken had de muis gewoon een interne accu gehad die gebruik kon maken van de Logitech Powerplay muismat. Misschien een beetje mierenneuken, maar als ze het dan toch doen, waarom dan niet direct voor de volle winst gaan?
Wat ook nog even gezegd moet worden is dat in deze muis de HERO technologie van Logitech zit verwerkt. HERO is een nieuw soort sensor die tot 12.000 Dpi kan gaan, maar dit op een bijzonder energiezuinige manier doet. Dit maakte het voor Logitech mogelijk om deze “muis-voor-twee-markten” te kunnen maken. Gamers die een hoge Dpi verlangen krijgen dit, maar houden toch een relatief lange batterijduur. Dit was een obstakel, wat de draadloze ontwikkeling tegenhield, maar welke door Logitechs techies nu dus lijkt te zijn overwonnen.
Uiteraard heb ik ook de G603 onderworpen aan een aantal games en ook hier komt de kwaliteit van Logitech naar boven. De G603 geeft een heel accuraat gevoel en ook is er geen inputlag merkbaar. Omdat de muis goed in de hand ligt is het absoluut fijn om er wat langer mee te gamen. Het enige gemis voor mij is dat er geen steuntjes aan de zijkanten zitten voor duim en pink. Niet heel storend, maar ondertussen ben ik dit zo gewend geraakt dat ik het toch mis en met mijn duim over de muismat sleep nu.
Om het hele verhaal compleet te maken bracht Logitech ook nog de G840 XL muismat uit. En geloof me als ik zeg dat het beter de XXXXL had kunnen heten. De muismat is een groot rechthoek van 90 bij 40 centimeter waar je zowel je toetsenbord als je muis op plaatst. Het heeft een anti-slip ondergrond en een goed vlak oppervlakte wat de prestaties van de G603 muis optimaal complimenteert.
Met de G613 en G603 zet Logitech een nieuwe standaard neer voor draadloos gamen. De connectie is simpel, de inputlag praktisch niet aanwezig en het functioneert allemaal top. Een mooie toevoeging voor de gamers die graag gebruik willen maken van een huiskamersetup. Ben je een bureaugamer, dan zijn er andere bedrade Logitech toetsenborden en muizen die meer bieden voor dezelfde prijs.