15.11.2017
Gaming

Nacon Revolution Pro Controller 2: kleine stapjes

By: Patrick Smeets

BlogGaming

Een tijdje geleden vergeleek ik twee Pro controllers voor de PS4: de Nacon Revolution Pro en de Razer Raiju. Uiteindelijk was ik minder te spreken over de Revolution Pro en speel ik nog steeds met veel plezier met de Raiju. Toen ik dus de kans kreeg om de nieuwe en verbeterde Nacon Revolution Pro 2 te testen heb ik die genomen, want er viel wel het een en ander te verbeteren wat mij betreft.

De Revolution Pro 2 ziet er op het eerste gezicht precies hetzelfde uit als de eerste versie. De grootste verandering is meteen een prettige: de kabel waarmee je de controller verbindt is een ‘gewone’ USB-C kabel en dus niet meer een speciale draaikabel. Fijn, want als er dus iets met de kabel zou gebeuren of een langere wilt kun je ‘m makkelijker vervangen. Wat er nog steeds niet is, is een draadloze optie.

Minder opvallend, maar wel belangrijk, is het schuifknopje op de achterkant. Dat is ook anders, want in plaats van twee modes heb je er nu drie: twee voor PS4, en een voor pc. dat betekent dat je voor je PS4 tot acht profielen kunt instellen. Je moet die profielen nog steeds instellen via de PC, althans als je heel specifiek wilt gaan. Je kunt alle knoppen (niet alleen de extra knoppen aan de onderkant) aanpassen, en je kunt aangeven hoe je het d-pad wilt segmenteren.

Nieuw is deze keer dat je beide sticks op de controller kunt aanpassen qua responsecurve en ‘dead zone’, zoals dat ook al bij de triggers kon. Zo kun je de controller helemaal de jouwe maken, als je er de tijd wilt insteken. Het programma is goed verbeterd ten opzichte van een jaar geleden en werkt eindelijk op een Mac. Minpunt: nog steeds geen mobiele app, want dat zou toch echt ideaal zijn.

De gewichtjes die je ook al in de eerste versie in de uitstekende delen kon stoppen om de balans van de controller te verleggen zijn er ook weer. Dat was al goed, maar nu lijkt het wel iets meer nodig omdat de Revolution 2 ‘leeg’ het zwaartepunt aan de achterkant heeft zitten. Nou is ‘ie zonder iets er in toch al (te) licht, dus dat is geen probleem.

De stelknoppen en de M1-M4 extra knoppen aan de achterkant.
De stelknoppen en de M1-M4 extra knoppen aan de achterkant.
De controller met doos.
De controller met doos.

Een van de belangrijkste punten van verbetering is echter dat je nu eindelijk de extra knoppen kunt aanpassen zonder de app in de Pro Control (blauwe) mode. Zo hoef je dus niet voor elke aanpassing terug naar de pc. In die mode kun je dus wel niet al die andere dingen aanpassen, dus je hebt effectief vier ‘echte’ pro-instellingen, en vier smaakjes aan ingestelde knoppen.

Uiteindelijk is de Revolution Pro 2 dus een hele prettige verbetering ten opzichte van de vorige. Veel van de kritiekpunten van de vorige versie zijn aangepast, maar het voor mij onoverkomelijke probleem is er nog steeds: de plaatsing van de M1-M4 extra knoppen en de manier waarop die aanvoelen.

Nog steeds is het voor mij niet mogelijk om te wennen aan de manier waarop de knoppen aan beide kanten aan elkaar vastzitten. Je kunt ze dus sowieso niet tegelijk indrukken aan dezelfde kant, maar de respons is ook voor mij niet wat het moet zijn. Als ik nooit meer dan twee van de extra knoppen gebruik is het prima, maar dat gaat een beetje aan het idee van een Pro controller voorbij voor mij persoonlijk.

Uiteindelijk is ook de Revolution Pro 2 het niet voor mij en kies ik nog steeds voor de (duurdere) Raiju, als ik dan toch geld ga uitgeven aan een Pro controller. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat je qua mogelijkheden om je controller aan te passen voor wat je betaalt zeker de betere deal hebt met de Revolution Pro 2, maar die extra knoppen zijn voor veel mensen één van de belangrijkste redenen om zo’n controller te halen, dus test eerst even of ze voor jou goed in de hand liggen voordat je gaat kopen.

[Afbeeldingen © Nacon]

Share this post