17.11.2017
Mobile

BKR-registraties en nieuwe telefoons: wat betekent het?

By: Patrick Smeets

BlogMobile

Sinds 1 mei van dit jaar is het zo dat een telefoonabonnement in combinatie met een mobiele telefoon voor ons als consument een BKR-registratie met zich mee neemt. “Let op, geld lenen kost geld” zie je dus ook overal staan als je via koppelverkoop een telefoon bij je abo pakt. Geen wonder dat steeds meer mensen voor een sim only abonnement kiezen.

De illusie dat die telefoon ‘gratis’ of ‘goedkoper’ is omdat je ‘m over één of twee jaar met je abo afbetaalt zal inmiddels wel weg zijn bij iedereen, maar een BKR-registratie klinkt eng. Het klopt echter wel: je hebt in feite een (goederen)krediet afgesloten om je telefoon te financieren.

Er is een uitzondering: als je telefoon minder dan 250 euro kost telt het niet. Nou zijn er niet heel veel toestellen meer die minder dan 250 euro kosten (want het gaat dus niet om wat je bijbetaalt, maar echt de volledige prijs van het toestel) dus dat komt ook niet vaak voor.

Maar wat betekent het?

De gevolgen van zo’n BKR-registratie vallen effectief wel mee. De wetgeving is er gekomen om te zorgen dat financiële instellingen altijd een goed beeld hebben van wat je financiële verplichtingen zijn voordat ze je bijvoorbeeld (hier gaat het toch vaak om) een hypotheek geven. De nieuwe(re) regels zijn sowieso streng: je mag bijvoorbeeld al niet te veel rood staan.

Maar heeft een lening voor je mobiel dan meteen een negatief effect op je mogelijkheid om iets te lenen? Niet per sé, zo lang je maar netjes op tijd betaalt! Maar toch, het blijft een registratie.

Dan maar geen huis.
Dan maar geen huis.

Oplossingen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de registratie helemaal te vermijden natuurlijk. De simpelste is deze: koop je telefoon apart van je abonnement. Moet je natuurlijk wel geen lening pakken om die telefoon te betalen! Op die manier heb je geen registratie en kun je nog meer voordeel plukken.

Als je namelijk een toestel hebt (of als je oude toestel nog steeds prima in orde is) dan kun je natuurlijk gewoon een sim only abonnement nemen. Je hebt dan ook beduidend meer keuze, want naast de grote telecom-aanbieders heb je dan ook andere partijen om uit te kiezen, zoals bijvoorbeeld het door de Consumentenbond al twaalf keer tot beste provider uitgeroepen Simyo. Daar kun je kijken of het voor jou de juiste keuze is. Wat je ook kiest, je krijgt er in elk geval geen gratis BKR-registratie bij!

[Afbeeldingen © gulobovy / Natnan – Adobe Stock]

Share this post