Als je een PS4 hebt en meer games dan opslagruimte heb je een aantal mogelijkheden: altijd je games verwijderen nadat je ze (uit)gespeeld hebt, de schijf uit je PS4 halen en vervangen met een andere, of externe opslag kopen.
Dat eerste kun je prima doen, als je niet bang bent om een schroevendraaier te gebruiken én de tijd hebt om eerst een backup van je huidige schijf te maken of alles wat je hebt opnieuw te downloaden. Als waarschuwing: doe dat laatste niet als je geen PS Plus hebt, want dan zijn je savegames niet in de cloud opgeslagen en dan ben je die kwijt.
Maar goed, als je helemaal geen zin hebt in gedoe is het heel makkelijk om een USB-drive te kopen en die aan je PS4 te hangen. Het kost een USB-ingang (zeker als je nog een originele PS4 hebt is dat 50% van je aansluitingen weg) maar daarvoor krijg je dan – in dit geval – 2 Terabyte aan opslag er bij. Er komt ook een 4TB versie aan, als je zeker wilt weten dat je deze generatie niks anders meer hoeft te kopen.
De simpelste vraag is: wat maakt dit anders ten opzichte van een andere externe 2TB schijf? Heel eerlijk: niet spectaculair veel. Het fijne is dat je zeker weet dat hij voldoet aan alles wat een PS4 vraagt van externe opslag, dus het is een kwestie van hem uit het doosje halen, inpluggen en dan kun je er mee aan de slag.
Daarnaast is de Seagate qua design ook helemaal des PS4’s. Zeker als je een PS4 Pro hebt past het zwarte design met blauwe zijkant daar prima bij. Doordat het ding echt eng dun is (ik heb genoeg ‘naakte’ 2,5 inch drives gezien, maar deze is dunner dan dat mét de buitenkant erbij) kun je ‘m er ook prima op (of naast) leggen.
De snelheid is met dank aan de USB3-aansluiting meer dan prima (in elk geval sneller dan de standaard drive op een PS4) en gelukkig is de drive zo stil dat ‘ie op geen enkele manier rammelt, zoemt of trilt. Je merkt er na het installeren dus effectief helemaal niks van, buiten de extra opslagruimte.
Het is een prettig ding in het gebruik, met een kort kabeltje. Daar ben ik persoonlijk erg blij mee, aangezien het ding toch vlak naast of op de PS4 ligt. Dat maakt ‘m ook heel portable en daarmee bleek dat het ook een van mijn specifieke problemen oploste: het gebruik van de schijf op meerdere Playstations.
Nu is dat een scenario waar de meeste mensen natuurlijk niet mee zitten, maar als je een van de mensen bent die zoals ik een aparte capture/stream setup heeft of een PS4 op een andere plek heeft staan is zo’n drive dus echt ideaal.
Dat ligt deels aan hoe Sony de externe opslag heeft geregeld. Je kunt steeds maar één externe schijf aan je PS4 hangen, maar diezelfde schijf werkt ook prima op een andere PS4, zolang je account daar ook maar op staat en de licenties online opgehaald kunnen worden. Zo hoef ik dus niet steeds elke game dubbel te installeren, of nieuwe patches te downloaden op mijn tweede PS4 als ik daar iets wil capturen. Ik pak het schijfje, hang ‘m er aan en ik kan aan de slag.
Fijn ding dus, die schijf, en aangezien de prijs (advies is 110 euro) niet heel veel boven een random goedkope harde schijf ligt die je aan je PS4 kunt hangen zou het design je kunnen overhalen om deze aan te schaffen. Ik kan niet alle harde schijven gaan vergelijken, want die heb ik simpelweg niet, maar deze doet in elk geval wat ‘ie belooft en is dus hoe dan ook heel geschikt om aan te sluiten op je PS4. Er is trouwens een zelfde versie van deze drive voor de Xbox One.
[Afbeeldingen © Seagate]