13.11.2017
Media

Bestrijding illegaal tv-aanbod succesvol; piraten passen zich aan

By: Patrick Smeets

BlogMedia

Het illegale televisie-aanbod heeft een flinke knauw gekregen in de laatste 18 maanden. In die periode is zo’n 80 procent van de illegale aanbieders van tv offline gegaan.

De aanbieders van legale tv-pakketten werken sinds 2016 samen om het illegale aanbod beter te kunnen opsporen. Vooral de aanbieders van populaire premium-kanalen zoals KPN is er veel aan gelegen om te zorgen dat mensen ophouden met frauderen en hun interactieve tv gewoon legaal afnemen.

Kastjes

Een groot probleem waren de voorgeprepareerde mediaspelers met daarop alle software om illegaal tv te kijken, maar in mei dit jaar oordeelde het Europese Hof dat dit niet langer is toegestaan. Dat heeft er voor gezorgd dat een hoop aanbieders (al dan niet gedwongen door Stichting Brein) is gestopt met het distribueren van deze kastjes.

Het werkveld van de piraten verplaatst zich nu, want het is relatief simpeler om een inval te doen bij een aanbieder van fysieke producten dan een app te laten verwijderen van de Android Play Store. Daar zit ook een probleem voor consumenten.

Die worden vaak misleid door de aanbieders van de illegale content, doordat de indruk wordt gewekt dat het aanbod legaal is. Het is dus wel degelijk belangrijk om waakzaam te blijven, zo zegt directeur Andriessen.

Gelukkig is het legale aanbod van IPTV in ons land goed ontwikkeld en wordt er genoeg tijd en moeite besteed aan het voorlichten van consumenten. Terwijl het tv-landschap enorm aan het veranderen is, veranderen de boefjes mee, maar de sector zit er bovenop.

[Afbeeldingen © NLConnect]

Factsheet-legaal-en-illegaal-TV-aanbod
Factsheet-legaal-en-illegaal-TV-aanbod

Share this post