Als je lang genoeg op Facebook zit ken je de nepaccounts wel: zeker als man word je eens in de zoveel tijd benaderd door jonge vrouwen die vrienden willen worden en je ‘leren kennen’. Ook op politiek vlak zijn er veel personen op Facebook actief die niet bestaan, want het nepnieuws verspreidt zichzelf niet.
Inmiddels is ongeveer een tiende van de 2,3 miljard gebruikers op Facebook niet echt. Dat zijn althans de cijfers die Facebook zelf gebruikte tegenover het Amerikaanse congres. Onafhankelijke schattingen zitten nog een stuk hoger. Facebook weet er dus wel van, maar maakt geen haast om van die accounts af te komen.
Het grootste probleem is dat Facebook pas in actie komt als er actief geklaagd wordt over een account. Als je dat als gebruiker echter doet, is het resultaat vaak ook nog eens nul, als een account zich niet schuldig maakt aan haatzaaierij of een vergelijkbaar vergrijp. Facebook heeft op dit moment zo’n 10.000 mensen in dienst die posts en gebruikers reviewen en beloofde aan het Senate Intelligence Committee dat ze dit aantal zouden verdubbelen om de nepaccounts te vinden.
Facebook is trouwens niet de enige die er van langs kreeg van de Senaat. Ook Twitter kampt met het probleem van nepgebruikers. Volgens Twitter zelf zo’n vijf procent van de gebruikers, ofwel 16 miljoen neppe accounts. Ook dat cijfer is natuurlijk veel te laag, want als er één platform is dat kampt met veel bots dan is het Twitter wel.
Zijn al die neppe accounts nog wel te stoppen? Zeker wel, maar een beetje moeite is het minste wat daar in gestoken kan worden door de grote social media partijen. Na dit duwtje van het Amerikaanse congres gaat er misschien wat gebeuren. Minder nepaccounts betekent minder nepnieuws. En minder lastig gevallen worden op Facebook.
[Afbeeldingen © nito – Adobe Stock]