TechCrunch heeft een interessant stuk met allerlei foto’s van digitale celebrities. Mensen waarvan je op het eerste gezicht denkt dat je ze ergens van kent, maar die helemaal digitaal blijken te zijn gemaakt. Door wat dan?
AI natuurlijk. Onderzoekers van Nvidia hebben een manier gevonden om generatieve ‘adverserial’ netwerken (GAN) te trainen. Dat doen ze door met plaatjes te beginnen die een lage resolutie hebben en daarna steeds meer lagen aan detail toevoegen. Zo kunnen ze verdomd echt uitziende foto’s van ‘mensen’ genereren.
Leuk detail is dat er blijkbaar iets bestaat als een ‘inception score’, die aangeeft in hoeverre mensen die niet weten dat de foto’s gegenereerd zijn met een computer geloven dat het echte mensen zijn. Deze plaatjes haalden gemiddeld 8,8 (van de 10) en dat is tot nu toe nog nooit vertoond.
Dat werkt omdat zo’n GAN hoor en wederhoor heeft: een AI probeert nepmensen te maken, terwijl een andere er op getraind wordt om nepmensen te herkennen. Doordat ze beiden van elkaar leren worden de fakes steeds beter.
Het is natuurlijk niet perfect en als je beter dan snel kijkt zul je details zien die niet kloppen, maar de foto’s lijken wel eng echt verder. Het biedt perspectieven om zelf gezichten te kunnen maken, zeker voor de creatieve industrie, maar dit opent wel allerlei deuren voor misbruik natuurlijk.
Voor nu is de technologie nog heel beperkt: de AI’s kunnen samen maar plaatjes maken van maximaal 1024 pixels hoog en breed. Als je echter naar de video kijkt van het proces is het super freaky om te zien hoe al die gegenereerde gezichten in elkaar overlopen. Alleen dat al was het onderzoek waard, ook al kun je straks niks meer vertrouwen.
[Afbeeldingen © Nvidia]