28.09.2017
Online

Telecom-contract zonder overleg verlengd? Meld het bij de ACM!

By: Patrick Smeets

BlogOnline

Stilzwijgende contractswijzigingen zijn veel bedrijven een doorn in het oog, zeker omdat de meeste wijzigingen uiteindelijk verlengingen zijn. In de telecomsector wordt het heel veel gedaan, maar sinds vorig jaar heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) daar een stokje voor gestoken. Aanbieders mogen bij alle contracten van na die tijd alleen maar iets wijzigen in het contract als de contractant daarvan op de hoogte is gesteld en expliciet toestemming heeft gegeven.

De waakhond heeft in het verleden nogal wat klachten ontvangen van vooral kleine ondernemers die ineens geconfronteerd werden met contracten die (vaak via e-mail) verlengd of aangepast waren door de aanbieders, zonder dat die abonnees het doorhadden of er mee hadden ingestemd. Zo konden ze ineens niet overstappen naar een andere aanbieder zonder boete te moeten betalen.

Bezwarend

Tegen zo’n verlenging kon je bezwaar maken, ook al voor de nieuwe regels, maar omdat bedrijven het domweg niet doorhadden werd er ook geen bezwaar gemaakt. Deze ‘opt-out’-methode mag niet meer: als je ergens een abonnement hebt en iemand wil dat verlengen, dan moeten ze je daar van op de hoogte brengen én moet je actief daarop gereageerd hebben.

In het kader van de strenge controle wil de ACM nu graag horen van ondernemers die zo’n geval hebben meegemaakt, zodat er opgetreden kan worden tegen aanbieders die dit nog steeds doen. Aangezien de eerste jaarcontracten na de verandering van de regels nu zouden aflopen zijn ze benieuwd of de aanbieders van telecom-abonnementen zich nu wel aan de regels houden.

[Afbeeldingen © Rido – Adobe Stock]

Share this post