Atari’s Ataribox, de mysterieuze retro-console die er aan komt en die naast oude Atari-spelletjes ook nieuwe titels moet gaan kunnen draaien, heeft iets meer vorm gekregen. Het bedrijf heeft deze week aangekondigd wat er in de Ataribox zit en (via een interview met VentureBeat) de prijs van de spellendoos gaat zijn: in ieder geval niet minder dan 250 dollar.
Voor dat geld krijg je een speciale AMD-chip die het grafisch en qua rekenkracht op het niveau van een mid-range pc zou zetten, waarbij de makers ook beloven dat streamen, apps, muziek, social en browsen ook ondersteund worden. Dat draait dan allemaal op een speciale versie van Linux met een speciale interface die bedoeld is voor je tv.
Het idee achter de box is dat het een open systeem wordt, waarbij flexibiliteit een grote rol speelt. Met Linux als systeem waar alles op draait kan dat vast, maar een console zet je precies onder je tv omdat je geen zin hebt om met pc’s te rotzooien en toch wil kunnen gamen.
Zo’n open systeem heeft natuurlijk zijn voordelen, maar wat is er dan aan de andere kant eigenlijk anders dan een kleine pc die je naast je tv zet? De aanwezigheid van de oude Atari 2600-games gaat het verschil echt niet maken, want er zijn genoeg hobbyisten die dat al lang (zij het illegaal) mogelijk hebben gemaakt, speciale interface incluis.
Desalniettemin gaat Atari naar crowdfundingplatform Indiegogo in het najaar om geld op te halen voor de productie van de Ataribox. We wensen ze veel succes, maar het is wel raar om van mensen te verwachten dat ze bedragen gaan ophoesten waar je gewoon, vandaag, een Playstation 4 of Xbox One voor kunt kopen in elke (online) winkel.
In dat opzicht lijkt de Ataribox een project dat het echt 100 procent van de nostalgiewaarde moet hebben. Atari lijkt dat wel door te hebben, want ze beloven allerlei speciale edities voor hun community die er vanaf het eerste moment bij zijn. Als het niet er mee eindigt dat de ‘limited editons’ de ‘only editions’ worden is het goed, maar op papier lijkt dit niet het soort doosje te zijn waar veel mensen op zitten te wachten.
[Afbeeldingen © Atari]