13.08.2017
Gaming

De Nintendo 2DS XL: de beste 3DS als je geen 3D nodig hebt

By: Patrick Smeets

BlogGaming

Als je even kwijt bent hoe de vork nu in de steel zit met Nintendo’s 3/2DS serie en welke nu degene is die je voor jezelf of je kinderen wilt kopen is dat logisch: Na de eerste 3DS die in 2011 gelanceerd werd kwam er een jaar later de 3DS XL. Dat was een grotere versie, simpel gezegd. Daarna kwam in 2013 de 2DS, een niet inklapbare versie zonder de 3D-ondersteuning, specifiek bedoeld voor kinderen.

Daarna kregen we een jaar vrij van nieuwe apparaten, maar in 2015 was het dan tijd voor de New 3DS en de New 3DS XL, met een betere processor, extra analoog flubbeltje en een ietwat gestroomlijnd design. En nu? Nu is er dan de New 2DS XL, in de basis een 2D-versie van de New 3DS XL. Verkrijgbaar in zwart/blauw en zit/oranje kun je ‘m voor 150 euro kopen, voor de verandering inclusief stroomadapter.

Als je ooit een 3DS XL (of een new 3DS) hebt gezien valt er niet veel te zeggen over hoe het ding er uit ziet: het is nog steeds hetzelfde apparaat, zij het dat de sinds de New 3DS ingevoerde flubbel (Nintendo noemt het de C-Stick) ook aanwezig is. De gekleurde rand bovenop het apparaat is een leuke touch, net zoals het reliëf dat op het deksel zit, maar dat is echt puur cosmetisch.

De verschillen zijn verder ook minimaal: de aan/uit knop zit aan de voorkant, het volume aan de zijkant en ook de stilus komt er aan de voorkant uit. Hij is opvallend kort: dat werkt beter dan ik verwachtte, maar een centimeter extra was toch fijn geweest. Wel prettig is dat zowel het slot voor spellen en de SD-kaart makkelijk toegankelijk is en goed afgedekt zit achter een klepje. Zo kun je niet meer per ongeluk een game verwijderen tijdens het spelen.

Klein en licht

Alles is trouwens verkleind, op de schermen na: de 2DS XL is zo goed als even groot als een oude 3DS XL, wat betekent dat ‘ie toch een stukje kleiner is dan de New 3DS XL. Die laatste had dan ook wel alle vernieuwingen die dit apparaat heeft zoals de C-Stick en de betere processor maar had ook veel ruimte om de schermen, die bij de 2DS XL verdwenen is.

Dat, gecombineerd met het relatief lichte gewicht (alweer, vergelijkbaar met een oude 3DS XL) maakt het een fijne handheld om langere tijd in je handen te houden. Ten opzichte van de qua gewichtsverdeling onhandig platgeslagen 2DS is het sowieso een verademing. De schelp-vorm, die de DS-serie altijd gekenmerkt heeft, is gewoon de beste manier om twee schermen te laten zien en doordat het heerlijk in de hand ligt heb je zelfs na lang spelen met een stilus niet heel erg last er van. Ik zeg expres niet heel erg, want het blijft een net te zwaar ding om met één hand vast te houden voor langere periodes.

Dat gezegd hebbende is het wel echt de comfortabelste DS ooit. Van de vorm tot de plaatsing van de knoppen: alles klopt helemaal nu.

Die lacht over een uurtje of twee niet meer als ze `m zo blijft vasthouden.
Die lacht over een uurtje of twee niet meer als ze `m zo blijft vasthouden.

Vraagtekens

Het is wel opvallend om te zien hoe veel verschil het maakt om naar een 3DS (sorry, 2DS) te kijken als je al een tijdje een Switch in je handen hebt gehad. Het laat vooral zien dat de DS-lijn zijn beste tijd echt wel heeft gehad. De resolutie is met 400×200 pixels echt heel laag en hoewel leuke games leuke games zijn en je er al snel weer doorheen kijkt is het elke keer als je opstart weer even schrikken over de pixeligheid van wat je ziet.

Gek genoeg zitten de 3D-camera’s van de 3D-modellen er wel in, dus je kunt in principe 3D-foto’s maken (van een hele lage resolutie) maar je hebt geen enkele mogelijkheid om die op je apparaat te gebruiken. Waarom zitten ze er dan? De speakers zijn ook zo’n vraagteken, want die zijn verplaatst naar de voorkant, zodat je met iets grotere handen al snel zelf je geluid zit te dempen omdat je ze blokkert.

Ook jammer is dat Nintendo niet de moeite heeft genomen om een scherm te gebruiken dat overeind blijft in daglicht. Ik heb geprobeerd tijdens een zonnige dag buiten te spelen, maar dat was compleet zinloos. Zelfs in de schaduw moet je nog goed turen, wil je zien wat er allemaal gebeurt op het scherm. Het lijkt nog meer te spiegelen dat de oudere schermen, dus dat is echt een gemiste kans.

Wel fijn: de twee schermen lopen voor de games die dat ondersteunen precies goed in elkaar over.
Wel fijn: de twee schermen lopen voor de games die dat ondersteunen precies goed in elkaar over.
2ds-xl-dicht.png

Doen of niet?

Prijs is uiteindelijk wel belangrijk bij een gadget als deze en als je wel de grootte van een XL wil maar geen prijs stelt op 3D scheelt het toch (in elk geval ten opzichte van de adviesprijs) 50 euro met de New 3DS XL. Daar krijg je dan ook nog een handzamere handheld voor, dus voor veel mensen zal het een betere deal zijn.

Zoals altijd geldt wel ook weer: dit is een hele kleine update van het systeem door Nintendo, dus als je een New whatever hebt is dit een zinloze aanschaf. De kwaliteit van het scherm is niet echt verbeterd, dus je moet wel heel erg zitten te springen om nog grotere pixels op je scherm als je deze wilt hebben. Heb je een oude 3DS en ben je wel echt toe aan een nieuw model, dan is dit wellicht de moeite, al zou ik persoonlijk toch eerder voor een ‘kleine’ New 3DS gaan, omdat een iets kleiner scherm beter past bij wat er op getoond wordt.

Als je nog steeds geen 3DS hebt gekocht is dit niet automatisch de beste: de 3DS XL heeft wel nadelen ten opzichte van deze (grotendeels in gewicht en handzaamheid), maar het 3D-effect is wel gaaf als het goed gebruikt wordt. Voor bestaande gebruikers is het helemaal dubben, zeker omdat er ondanks deze nieuwe hardware misschien niet meer zo heel veel in de pijplijn zit na dit jaar.

Nintendo zal altijd bezweren dat ze de DS niet zullen laten vallen, maar de Switch gaat (terecht) als een malle en ze zouden wel gek zijn als ze niet hun beste studio’s op die handheld zo veel mogelijk titels gaan laten maken, wat altijd ten koste zal gaan van gave 3DS-games. Met dat in het achterhoofd kun je, als je al een 3/2/DS hebt, misschien beter nog even doorsparen. Dat wil niet zeggen dat de 2DS XL geen heel goed apparaat is: dat is het wel. We zijn alleen zes en een half jaar verder sinds de 3DS uit is gekomen en het platform loopt gewoon ten einde. Daar kan geen enkele redesign tegen op, hoe goed ook.

[Afbeeldingen © Nintendo]

2ds-xl-doosje.jpeg

Share this post