27.06.2017
Technologie

Digitale valuta verbruiken meer stroom dan veel landen ter wereld

By: Patrick Smeets

BlogTechnologie

De Blockchain-cryptocurrency manie begint rare vormen aan te nemen: Bitcoin blijft nog steeds stijgen in waarde en concullega Ethereum is bezig aan een opmars die al helemaal niet te stoppen lijkt. Als het allemaal abracadabra is voor je: deze virtuele valuta heeft een echte waarde en doordat beide zich nogal lenen voor speculatie blijven de waardes maar stijgen. Dat is echter het probleem niet.

Alles dat werkt met een blockchain moet je zien als een markt waarin alle transacties in één groot schrift worden opgeschreven. Dat wordt door iedereen die daaraan mee wil doen gecontroleerd, zodat geld geen twee keer kan worden uitgegeven en door daar aan mee te helpen krijg je een kleine vergoeding in diezelfde digitale valuta.

Die controle wordt gedaan door allerlei verschillende computers op allerlei verschillende plekken, waaronder heel veel bij mensen thuis op de computer. Als je een goede (gaming) pc hebt kun je mee gaan ‘mijnen’ voor ethereum (Bitcoin is inmiddels te zwaar qua berekeningen voor thuis pc’s) en dat wordt grif gedaan. Niet gek, want de prijs van Ethereum is van een tientje begin dit jaar naar 300 euro gegaan en als je meehelpt krijg je daar dus ook Ethereum voor.

De energieconsumptie van Ethereum is bijna verdubbeld, alleen in de laatste maand.
De energieconsumptie van Ethereum is bijna verdubbeld, alleen in de laatste maand.

Wereldspeler

Dat zorgt er voor dat er heel veel elektriciteit wordt gebruikt door al die pc’s die hun grafische kaarten (de belangrijkste factor om efficiënt te mijnen) flink laten blazen. Onderzoek van Digiconimist heeft uitgewezen dat de elektriciteit die daarmee verstookt wordt inmiddels meer is dan wat sommige landen(!) nodig hebben.

Het is lastig om precies uit te meten hoe veel er gebruikt wordt, aangezien dat afhangt van welke apparaten er gebruikt worden voor het mijnen, maar als je een conservatief gemiddelde aanhoudt zit de Ethereum-consumptie van elektriciteit inmiddels op plek 121 op de wereldranglijst, dus meer dan bijvoorbeeld Cambodja, Brunei of Cyprus.

Tekorten

Niet alleen dat, het zorgt er ook voor dat grafische kaarten, voornamelijk gebruikt in gaming en 3D-modellering, bijna overal uitverkocht zijn. De populaire kaarten als de GTX 1060 van NVidia en Radeon RX 480 van AMD gaan inmiddels op sommige sites al twee tot drie keer over de kop en dat lijkt op korte termijn niet beter te gaan worden. Sorry, gamers.

De makers van deze grafische kaarten zijn inmiddels druk bezig om speciale kaarten te maken die geschikt zijn voor het mijnen, maar geen uitgang hebben voor een monitor of tv: pure mijnkaarten dus. Ze hopen zo de druk van de gaming-kaarten af te krijgen zodat mensen die gewoon Battlefield of Call of Duty in 4K willen spelen ook kunnen slagen.

Als je Bitcoin en Ethereum bij elkaar pakt verbruiken ze meer dan IJsland.
Als je Bitcoin en Ethereum bij elkaar pakt verbruiken ze meer dan IJsland.

Veranderingen

Of die op tijd gaan komen is maar de vraag: voor Bitcoin werken die toch niet (want te weinig power) en voor Ethereum komt er binnenkort gefaseerd een nieuw systeem voor het mijnen, dat niet meer leunt op zware berekeningen om te kunnen helpen met de blockchain.

Met de opkomst van de zogenaamde ICO’s in plaats van IPO’s lijkt het er echter op dat de blockchain, en de betrokkenheid van consumenten thuis daarin, in veel meer aspecten van ons digitale leven gaat meespelen.

Misschien zijn we over een paar jaar wel allemaal met een mijn-operatie bezig. Of het hele blockchain-digitale-valuta-speculatie-kaartenhuis stort binnenkort in elkaar en dan worden grafische kaarten opeens spotgoedkoop. Wie zal het zeggen? Het kost in elk geval een berg stroom, dus hopelijk is het allemaal de moeite waard.

[Afbeeldingen © Wit – Fotolia]

Share this post