Het Europese Hof van Justitie heeft beslist. Torrentsite The Pirate Bay, waar je makkelijk illegale films, series en muziek kunt downloaden van andere mensen die het online hebben gezet, is wel degelijk schuldig aan het inbreken op auteursrechten.
Daarmee is de weg vrij voor een blokkade van de website door Nederlandse providers. Het geschil tussen stichting Brein die de belangen behartigt van film- en muziekmakers, en providers Ziggo en XS4ALL sleepte al sinds 2012 maar nu komt er een einde aan de onduidelijkheid.
De redenering van het Hof was simpel: The Pirate Bay mag dan wel niet zelf de illegale content op de site zetten, ze maken het wel degelijk mogelijk, filteren de beschikbare bestanden en verdienen daar ook nog eens geld mee. Ze zijn ‘onontkoombaar’ in het proces en daarom minstens medeplichtig.
Het argument tegen deze redenering is dat het net is alsof je de snelweg de schuld geeft van het feit dat mensen te hard rijden. Klopt natuurlijk niet, want hoewel er in de basis niks mis is met het principe van torrents op zich, is het willens en wetens toelaten van illegale activiteit op je site terwijl je roept ‘we kunnen er niks aan doen! Dat waren wij niet!’ niet te verdedigen.
De uitspraak wil niet zeggen dat The Pirate Bay onmiddellijk geblokkeerd wordt, want vanuit het Europese Hof wordt de bal nu bij onze eigen Hoge Raad gelegd en die maken de uiteindelijke beslissing. De vraag voor het Europese Hof was of providers (zoals Ziggo) ook verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor het beschikbaar houden van een site als The Pirate Bay, en nu dat het antwoord daarop ‘ja’ is zal het niet lang duren voordat je er niet meer op komt.
Brein noemt de zaak een overwinning die ze koesteren, zeker omdat dit op Europees niveau er voor gaat zorgen dat er nog meer torrent-sites geblokkeerd gaan worden. Kan Kickasstorrents wéér sluiten. Recent had Brein ook al succes met het stoppen van mediaspelers die al voorgeconfigureerd zijn om illegale video te kunnen kijken. Ook het illegaal delen van muziek via Facebook werd al hard aangepakt.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat we gewoon allemaal braaf legaal naar onze films en series gaan kijken. Nu dat de diensten daarvoor steeds beter worden en ook meer content krijgen lukt dat al heel aardig, want we zitten al op de helft in Nederland. In dat opzicht is een blokkade misschien een overdreven middel, maar wel effectief om mensen richting legale alternatieven te duwen, zo zegt Brein bij monde van directeur Tim Kuik.
Het blokkeren van websites is een forse maatregel, en het is straks wel belangrijk om geen omgeving te krijgen waarbij iedereen die met een copyright-claim zwaait allerlei sites uit de lucht kan laten halen. Deze uitspraak zou je kunnen zien als een eerste stap in die richting, maar laten we hopen dat het Europese Hof die glijbaan niet af gaat.